Почетна » Наша Србија » Стара планина — лепотица источне Србије

Стара планина — лепотица источне Србије

Недалеко поред Књажевца налази се Стара планина, највећа планина у источној Србији. Високопланински масив простире се као природна граница према Бугарској фасцинантне лепоте и нетакнуте природе. Као једна од најлепших планина наше земље представља огроман потенцијал за развој туризма. Стара планина представља природно богатство изванредног значаја и у првој је категорији природних богатстава.

Стара планина је најчистији и најбогатији део југоисточне Србије. Она представља планински венац, који се пружа на истоку од Црног мора, до најсевернијег дела Старе планине – врх Вршка чука, на западу.

Foto: bookaweb.com

У Србији припада територијама Зајечара, Књажевца, Димитровграда и Пирота. Планина је омеђена долинама река Белог и Трговишког Тимока, као и реком Височицом. Са источне стране је омеђена државном границом Србије и Бугарске.

Foto: Tag my Fish / Beli Timok

Врхови Старе планине

Највиши врх Старе планине у Србији јесте Миџор са надморском висином од 2169 метара. Осим Миџора, познати врхови су и:
Foto: NESTVARNA MESTA / Midžor
Дупљак – 2032 метара надморске висине
Копрен – 1963 метара надморске висине
Три чуке – 1937 метара надморске висине
Сребрна глава – 1933 метара надморске висине
Врх Баба – 1787 метара надморске висине
Бабин зуб – 1758 метара надморске висине
Најнижа тачка Старе планине је на излазу из долине Прлитског потока са надморском висином од 132 метара.
Foto: Mapcarta / Prlitski potok

Реке, клисуре и кањони Старе планине

Стара планина је богата великим бројем речних токова, потока, водопада и језером. Временом су реке ове планине правиле кањоне и клисуре, које су чаробног изгледа. Стара планина је извориште више река, међу којима се истичу Нишава и Тимок, које су уједно и највеће реке на овој планини.

Foto: Putovanja iz mog pera

Поред ове две реке, постоје и Топлодолска река, Височица, Дојкиначка река, Јеловичка и Росомачка. Неки од познатих кањона и клисура које праве ове реке су:

Кањон Росомаче – Постоје још три позната назива, а то су Росомачки лонци, Росомачко грло и Славињски лонци. Налази се на око 30 километара од Пирота и део је речне долине истоимене реке.
Клисура Владикине плоче – Налази се на око 20 километара од Пирота, у атару села Рсовци и недалеко од Завојског језера. Најдубљи део клисуре достиже дубину од 200 метара.
Клисура Прлитске реке
Налази се у Влашком долу, на удаљености од 6 километара од центра Зајечара. На овом месту су се давно подизале тврђаве, а у близини постоје пећине, манастириште као и „Белгијске пруге“ – прве идустријске железнице у Србији.
Клисура Влашки До – Налази се између најсевернијег узвишења, односно Вршке чуке и Зајечара.
Вратарничка клисура – Налази се између зајечарског и књажевачког басена.
Foto: bookaweb.com

Водопади Старе планине

Што се тиче водопада, на Старој планини се налази највећи број водопада у Србији, по којима је ова планина и препознатљива. Неки од најпознатијих водопада Старе планине су:

Драганов вир – Налази се у близини села Дојкинци, на Дојкиначкој реци.
Буковачки До – Налази се у близини села Темска, на потоку Буковачки До. Спада у групу мањих водопада са својом висином од 10 метара.
Калуђерски скок – Налази се одмах испод највишег врха – Миџор, на Калуђерској реци. Ово је највиши водопад у Србији, са својом висином од 232 метара.
Три Кладенца или Арбињски водопад – Налази се на Дојкиначкој реци, у пределу парка природе Стара планина.
Тупавица – Налази се у близини села Дојкинци, у једном пределу парка природе Стара планина. Висок је 15 метара.

Foto: Portal Mladi / Vodopad Tupavica

Доњи Пиљски водопад – Налази се у близини села Топли До. Висок је 64 метара и трећи је по висини на Старој планини.

На старој планини има укупно 20 водопада.

Завојско језеро

На Старој планини се налази једно велико познато језеро – Завојско језеро. Завојско језеро се налази у самој подножју Старе планине, на планинском масиву Висок, на реци Височици. Данас је смештено на војној висини од 612 метара. Највећа измерена дубина језера износи 70 метара, највећа температура воде износи 24 степена. Туризам и риболов Завојског језера су веома развијени.

Foto: Izleti Srbija / Zavojsko jezero

Клима, флора и фауна Старе Планине

Клима Старе планине је континентална, што значи да су лета топла и сушна, а зиме оштре и хладне. Снег се задржава и до 5 месеци у години. Када су у питању пролећни и јесењи месеци, дува кошава, која и доноси свежину, док у летњем периоду дува етезија, која доноси ведрину и сувоћу.

Кретајући се из нижих према вишим пределима, влажност ваздуха је већа, а температура мања. Најхладније је у јануару, а најтоплије у јулу месецу. Највећа измерена температура износи 22 степена.

На Старој планини се налази парк природе због велике разноврсности биљног и животињског света. Неке врсте су и реликтне и ендемичне. Неке од реликтних врста су: заједнице букве, панчићевог маклена и мечје леске, затим заједница грабића, храста и других дрвенастих биљака, заједница јоргована, заједница лука и оштрице, заједница боровнице и бруснице и многе друге.

Постоји око 1200 врста биљака, од којих је преко 100 заштићених врста и преко 50 строго заштићених врста. Такође, постоје самоникле лековите биљке, гљиве, самоникло воће. Такође и много лековитог биља.

Foto: Putovanja i Turizam / Lekovito bilje Stare Planine

Што се тиче животињског света постоји 30 врста сисара, 26 врста риба, 12 врста гмизаваца, 6 врста водоземаца, 116 врста лептира и чак 203 врсте птица.

Foto: N1 / Mrki medved na Staroj Planini

Ски стазе

С обзиром на то да се на Старој планини снег задржава до 5 месеци у години, скијање је једна од главних рекреација. На врху Бабин зуб, заштићеном природном резервату, налази се скијашки центар „Бабин зуб“.

Туристи често уживају и на ски лифту „Сунчана долина“ и жичари „Коњарник“. Дечија популација воли ски вртић са покретном траком „Маркова ливада“.
Поседује више од 13 километара уређених стаза за скијање.

Foto: Skijanje.rs

Шта још посетити на Старој планини?

Стара планина је прошарана и културно-историјским знаменитостима и модерним туристичким садржајима. Богата је и видиковцима, са којих се пружа прелеп поглед на лепоте и нетакнуту природу овог подручја. Савршена дестинација за љубитеље планинарења, природе и авантуре.
Осим већ наведених водопада, кањона и клисура и Завојског језера, постоје још многобројне дестинације које би требало обићи боравком на Старој планини. Неке од њих су:

Видиковац Козији камен – Налази се недалеко од Пирота, на путу за село Рсовци, изнад Завојског језера. Један је од врхова Видлич планине. Пружа поглед на језеро, Бабин зуб, Миџор и Ком.

Пећинска црква Светог Петра и Павла – Налази се поред села Рсовци, у пећини брда Калик, недалеко од Пирота. Подигнута је у XIII веку и поседује јединствену фреску „Ћелави Исус“. Под заштитом је државе као државно културно добро од 1981. године.

Foto: Putevima Pravoslavlja / Pećinska crkva Sv. Petra i Pavla

Јеловичко врело – Представља феномен природе који се налази недалеко од села Врело, на надморској висини од 730 метара. Чудна карактеристика врела је то што пресуши сваке године на један дан у августу месецу око празника Преображење.

Foto: Lider Travel / Jelovičko vrelo

Манастир Темска – Налази се на путу за Књажевац, у атару села Темска и недалеко од Пирота. Посвећен је Светом Ђорђу и манастир је Епархије нишке Српске православне цркве.

Традиционални гастрономски производи са Старе планине

– У области Књажевца, Сврљига, Калне производи се традиционално старопланинско јело Белмуж. Белмуж је специјалитет који се прави од младог овчијег и кравље сира и пројиног брашна. Ако се нађете на Старој планини, обавезно пробајте овај специјалитет, јер њега можете наћи искључиво у овом крају.

Белмуж је традиционално јело око којег је и настала манифестација „Молитва под Миџором“. Пиротски качкаваљ и пеглана кобасица су, такође, препознатљиви производи овог краја којима нико до сада није одолео. Уколико још увек нисте пробали специјалитете, ето додатног разлога за посету Старој планини.

И не само специјалитете, него све погодности и лепоте које тренутно пружа ова планина, притом је још далеко од комерцијализације, што је још један разлог да је посетите ако сте истински љубитељ природе и знате да уживате у њеним чарима.

 

 

 

 

Извор: srbijapodlupom.com, skistazestareplanine.com, skijanje.rs

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.