Почетна » Наука » Да ли се психопата рађа, или постаје

Ментално здравље

Да ли се психопата рађа, или постаје

Психопате су особе које се чине нормалним, паметним и шармантним, али које су у ствари хладнокрвне, себичне и безосећајне. Оне не поштују правила, не осећају кајање ни савест, и не узимају у обзир осећања других људи. Оне су способне да ураде најужасније ствари без икаквог разлога или емоције.

Психопатија је један од најзагонетнијих и најспорнијих поремећаја личности. То је поремећај који је тешко дефинисати и дијагностификовати. Кроз историју, различити аутори су покушавали да објасне и опишу ову појаву.

Роберт Хер је развио први инструмент за мерење психопатије, познат као Психопатска листа за проверу (PCL), који се састоји од 20 ставки које оцењују различите аспекте психопатског понашања и личности.

Херов инструмент практично мери два фактора психопатије:

1. агресивни нарцизам: грандиозност, импулсивност, неодговорност, манипулативност, лагање, недостатак осећаја кривице и кајања

2. антисоцијални животни стил: паразитизам, промискуитет, малолетничка делинквенција, разноврсност криминалних радњи, импулсивност, неодговорност, слаба контрола понашања

Чист психопата би имао 40 поена, а свако ко има 30 или више поена, према Херовим мерилима, „испуњава услове“ за дијагнозу.

Иако је у употреби дуже од једног века, термин психопатија не постоји ни у једној од две међународно прихваћене класификације менталних поремећаја. У званичним психијатријским класификацијама психопатија се сврстава у поремећаје личности под називом антисоцијални или диссоцијални поремећај личности.

Психопата је особа на граници између душевне болести и здравља. Најчешће нема никаквих когнитивних недостатака, а често је и натпросечних интелектуалних способности. Већина психопата не манифестује симптоме психозе.

Хелен Морисон, форензички психијатар, испитала је више од 80 серијских убица и тврди да су они изврсни глумци. У стању су да се претварају да су било ко и врло лако могу да преваре човека. Такође, имали су и пријатну спољашњост.

Има ли лека

Психопатија, као и остали поремећаји личности, има рани почетак и хроничан ток. Сваки ментални поремећај, укључујући поремећаје личности, последица је преплитања биологије и васпитања, тј. гена и фактора околине.

Симптоми психопатије обично се појављују у средњем или касном детињству и устаљују се у адолесценцији.

Изгледа да се нека деца рађају с тенденцијом ка антисоцијалном реаговању – тешко их је дисциплиновати и немају самоконтролу.

Последњих година развија се нова хипотеза – да узроци психопатије и антисоцијалног поремећаја леже у несвесном делу ума.

Деца с психопатским цртама личности показују значајно умањен капацитет за аутоматску, несвесну обраду емоција страха и гађења.

Психопатија је праћена високим ризиком од укључивања у криминалне активности. Психопате чине између 15 и 25 одсто затворске популације одговорне за кривична дела тешког насиља. Када се по издржаној затворској казни нађу на слободи, 80 одсто психопата понови преступ.

Медикаменти за лечење психопатија не постоје, а класични психотерапијски поступци не само да нису дали разултате, већ умеју да буду и контрапродуктивни.

Постоје хиљаде људи који су опседнути ликовима и делима психопата, серијских убица попут Чарлса Менсона и Теда Бандија.

Интересовање за серијске убице и морбидне злочине сеже још из времена Џека Трбосека.

Продаја ствари које су припадале серијским убицама постала је уносан бизнис, па је тако отворен велики број онлајн аукција на којима језиви предмети достижу цену и по неколико десетина хиљада долара.

Природу људи који су опседнути серијским убицама можда је најбоље описала социолог Хедер Бон, која је рекла да су они „људи који на чудан начин уживају у патњи и смрти издалека“.

Како препознати жену психопату

Психопатама је најважнија ствар на свету – надмоћ, која се обично повезује са тестостероном.

Ипак, велики број психопата су жене. Код њих се јављају исте карактеристике психопатије као и код мушкараца, али су оне боље прикривене, јер људи генерално женама више верују. Због предрасуда женама је често лако да обмањују, варају и манипулишу другима.

Жена психопата често је претерано промискуитетна особа.

Жене психопате су, наравно, мајстори манипулације. Сматрају да циљ оправдава средство. Најчешће до свог циља долазе хладнокрвно изигравајући жртву.

Жене психопате не познају стид. Оне и децу имају из чисто себичних разлога – да би утврдиле свој статус и обезбедиле се материјално.

Поуздана статистика каже да се у психопате може сврстати до 1 одсто популације. То значи да, на пример, у школи са 600 ђака – има 6 психопата.

Извор: Политика

Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.