Почетна » Наука » Да ли је оповргнута Дарвинова теорија

До сада је најпопуларније веровање било да су мушки сисари већи од женки

Да ли је оповргнута Дарвинова теорија

До сада је најпопуларније веровање било да су мушки сисари већи од женки. Ову идеју изнео je Чарлс Дарвин 1871. године у књизи „The Descent of Man”.

Мужјаци већине врста сисара су мањи по величини од женки, а разлика зависи од конкуренције за супротни пол и учесталости репродукције потомства. До ових закључака дошли су аутори студије објављене у часопису “Nature Communications”.

У новој студији су научници са универзитета у Њујорку и Принстону успели су да оповргну Дарвинову теорију. У свом раду проучавали су податке о телесној тежини мужјака и женки 429 врста сисара.

Статистички, у 39 одсто случајева појединци различитог пола су се показали исте величине. Ово се посебно односи на лемуре, златне кртице, коње и зебре. У још 16 одсто научници су забележили веће женке као код слепог миша Murina peninsularis код којих су женке 1,4 пута теже од мужјака.

Случајеви да су мушкарци били већи од женки износили су 45 одсто. Ово правило важи за „харизматичније врсте“, као што су примати и месождери.

Аутори студије су нагласили да су у свом раду покрили само пет одсто свих врста сисара које данас постоје. Упркос томе, по њиховом мишљењу, налази су важни јер до сада овој теми није посвећено довољно пажње, преноси руски сајт „Рамблер“.

Извор: Политика

Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.