Почетна » Историја » Мајор Драгутин Гавриловић: Симбол херојске одбране Београда 1915. године

Мајор Драгутин Гавриловић: Симбол херојске одбране Београда 1915. године

На данашњи дан, 7. октобра 1915. године, мајор Драгутин Гавриловић, командант Другог батаљона Десетог пука српске војске, уписао је своје име у вечност једним од најпознатијих говорa у историји Србије. Уочи судбоносне битке за одбрану Београда, Гавриловић је издао наредбу браниоцима који су остали као последња линија одбране престонице пред надирућим снагама Немачке, Аустроугарске и Мађарске. Његов историјски говор, дубоко урезан у памћење српског народа, позивао је војнике да се жртвују за част и славу Отаџбине, у тренутку када су били свесни да им је исход битке вероватно кобан.

„Ви немате више да се бринете за ваше животе, који више не постоје. Зато напред у славу…“ – ове речи су одјекнуле попут заповести за бесмртност. Његов одред је жртвован, али су војници, оснажени духом свог команданта, кренули у последњи јуриш у којем су готово сви изгинули, укључујући и самог мајора Гавриловића који је том приликом тешко рањен.

Овај чин херојства постао је симбол непоколебљивог отпора и патриотизма. Храбри браниоци Београда показали су свету да част и слобода немају цену. Њихова жртва заувек ће остати део колективног памћења Србије и подсетник на славне тренутке борбе за независност и част српске престонице.

Говор мајора Драгутина Гавриловића, браниоцима Београда, гласио је овако:

„Војници, јунаци!

Тачно у 15 часова непријатељ се има разнети вашим силним јуришем, разнети вашим бомбама и бајонетима. Образ Београда, наше престонице, има да буде светао.

Врховна команда избрисала је наш пук из свог бројног стања. Наш пук је жртвован за част Отаџбине и Београда. Ви немате више да се бринете за ваше животе, који више не постоје.

Зато напред у славу! За Краља и Отаџбину! Живео Београд!“

Ове речи, пуне храбрости и оданости Отаџбини, позвале су браниоце на херојски јуриш против далеко надмоћнијег непријатеља, претварајући их у бесмртне симболе српске историје.

Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.