Početna » Nauka » Kako pametno osvetljenje može smanjiti troškove električne energije u vertikalnom uzgoju?

Revolucija u vertikalnoj poljoprivredi

Kako pametno osvetljenje može smanjiti troškove električne energije u vertikalnom uzgoju?

Tehnika vertikalnog uzgoja može pomoći poljoprivrednicima koji svoje kulture gaje u zatvorenom prostoru da se suoče sa jednim od svojih najvećih izazova: rastućim troškovima električne energije.

Uzgoj useva u složenim redovima unutar zatvorenog prostora pod veštačkim svetlima fiksne jačine može proizvesti više hrane po kvadratnom metru, dok koristi manje zemljišta i vode nego tradicionalne spoljašnje farme.

„Pametno osvetljenje“ koje drastično smanjuje potrošnju struje

Međutim, ova tehnika vertikalnog uzgoja takođe je energetski intenzivna i skupa. Sada su istraživači osmislili računar koji kontroliše osvetljenje kako bi optimizovao i fotosintezu i račune za struju.

Vertikalna poljoprivreda i pametna osvetljenja
Foto: LED iBond

Ovaj računar podešava jačinu svetla svaka sat vremena na osnovu promenljivih troškova električne energije. Ovo „pametno osvetljenje“ moglo bi potencijalno smanjiti troškove električne energije vertikalnih farmi za do 12 procenata, kaže Leo Marselis, hortikulturista na Univerzitetu Vegeningen u Holandiji.

To bi moglo uštedeti nekim farmama desetine hiljada dolara godišnje, prema izveštaju Global CEA Cenzus iz 2021. godine — anketi o industriji zatvorenog i kontrolisanog uzgoja hrane — kao i prema sopstvenim projekcijama Marselisa.

Kako bi unutrašnji usevi reagovali na dinamično osvetljenje?

Marselis i njegovi saradnici testirali su kako su lisnato povrće poput bosiljka, spanaća i rukole reagovali na svetlosne obrasce koji su se menjali svaka sat vremena. Jedna grupa biljaka rasla je pod visokom pa niskom jačinom svetlosti, dok je druga grupa rasla pod svetlom koje je bilo intenzivnije ujutro, a slabije popodne.

Vertikalna poljoprivreda i pametna osvetljenja
Foto: Science News

Obe grupe su imala sličnu težinu i površinu lista — što može odrediti vrednost biljke na supermarketu — kao biljke uzgajane pod svetlima fiksne jačine. Novi računar nije odredio eksperimentalne uslove osvetljenja, ali tim sada zna da unutrašnje farme imaju prostor za uštedu na električnoj energiji.

Potrebna su dalja istraživanja na većim površinama

Marselis kaže da su potrebna dalja istraživanja koja će testirati dinamično osvetljenje na većim razmerama. Studija „izgleda kao veoma dobra predložak za početak daljih istraživanja“, kaže Fatemeh Šeibani, fiziolog biljaka na Univerzitetu Purdju u Zapadnom Lafajetu, Indijana. Ona naglašava da je rad preliminaran i da dinamično osvetljenje „nije bliska korist za vertikalno farmiranje.“

Izvor: sciencenews.org

Prevod i priprema: Redakcija Kompas info
Povezani članci:

Portal Kompas Info posebnu pažnju posvećuje temama koje se tiču društva, ekonomije, vere, kulture, istorije, tradicije i identiteta naroda koji žive u ovom regionu. Želimo da vam pružimo objektivan, balansiran i progresivan pogled na svet oko nas, kao i da podstaknemo na razmišljanje, diskusiju i delovanje u pravcu boljeg društva za sve nas.