Почетна » Спорт » Винисијус Жуниор највећи кандидат за Златну лопту

У ужем избору су још и Родри, Ембапе и Џуд Белингем

Винисијус Жуниор највећи кандидат за Златну лопту

Ближи се додела Златне лопте за сезону 2023/24. Неколико је озбиљних кандидата, али шпанска Марка доноси под шифром ексклузивно да ће најпрестижније индивидуално признање у свету фудбала завршити у рукама аса Реал Мадрида Винисијуса Жуниора.

Угледни шпански лист објавио је на насловној страни слику Винисијуса са трофејем Златна лопта и да се само чека озваничење те одлуке.

Конкуренција и аргументи

По тим наводима, Бразилац би на гала свечаности 28. октобра требало да наследи Лионела Месија. По кладионицама, Винисијус се најбоље котира, а главни конкуренти су му саиграчи из Реала Џуд Белингем, Килијан Ембапе, Дани Карвахал и ведета Манчестер Ситија Родри.

Родри и Килијан Ембапе
Foto: Goal.com

Аргументи у корист Винисијуса су игре пре свега у Лиги шампиона, у којој је био проглашен за најбољег играча такмичења, а на утисак је свакако утицао и старт ове сезоне, која се званично не гледа при додели Златне лопте, у којој је убедљиво најбоље кренуо од свих претендената.

Трофеји и допринос

Ако би се гледали строго трофеји и укљученост у њиховом освајању, можда би Дани Карвахал требало да добије најпрестижније признање, с обзиром да је имао важне улоге и у освајању трофеја за Реал (чак и био стрелац у финалу Лиге шампиона), али и са Шпанијом на ЕУРО.

Дани Карвахал
Foto: The Madrid Zone

Тачније, он је једини од кандидата који је освојио оба најважнија такмичења у години. Винисијусова „мрља“ је испадање Бразила у четвртфиналу Копа Америке, захваљујући њему, пошто због парног картона (у питању велика глупост) није играо четвртфинале против Уругваја.

Остали кандидати

Џуд Белингем је био најбољи играч Ла Лиге, стрелац победоносних голова у оба Ел Класика, члан најбоље поставе Лиге шампиона и финалиста ЕУРО са Енглеском, где је био најбољи играч.

Џуд Белингем
Foto: Tanjug / AP

Родри је проглашен најбољим играчем ЕУРО-а, а многи су наглашавали да је сезону раније можда могао да добије ово признање због важне улоге у освајању трипле круне са Манчестер Ситијем и јединог гола у финалу Лиге шампиона.

Док је Килијан Ембапе искључиво кандидат због увек присутне индивидуалне статистике. Ипак, ако је судећи по писању Марке, битка је готова и припала је Бразилцу

Извор: Arena Sport, Sport Klub, Oslobodjenje

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.