Почетна » Друштво » Први међународни уговор о вештачкој интелигенцији: ЕУ, САД и Велика Британија предводе потписнике

Савет Европе позива на ратификацију

Први међународни уговор о вештачкој интелигенцији: ЕУ, САД и Велика Британија предводе потписнике

Европска унија, Сједињене Америчке Државе, Велика Британија и други потписали су међународни уговор о вештачкој интелигенцији у четвртак, саопштио је Савет Европе.

Саопштено је да је уговор први међународно правно обавезујући споразум о употреби система вештачке интелигенције.

Шта је још рекао Савет Европе?

„Морамо осигурати да пораст вештачке интелигенције подржава наше стандарде, уместо да их подрива“, рекла је генерална секретарка Савета Европе Марија Пејчиновић Бурић.

Она је истакла да је текст „отворени уговор са потенцијално глобалним дометом“ и позвала више земаља да потпишу уговор, као и да оне које су већ то учиниле приступе његовој ратификацији.

Марија Пејчиновић Бурић
Foto: TPortal

Уговор обезбеђује правни оквир

У саопштењу Савета наведено је да уговор „обезбеђује правни оквир који покрива цео животни циклус система вештачке интелигенције.“

„Промовише напредак и иновације у области вештачке интелигенције, док управља ризицима које она може представљати по људска права, демократију и владавину права,“ наглашено је у тексту.

Уговор је отворен за потписивање на конференцији министара правде Савета Европе у престоници Литваније, Вилњусу.

Он долази само неколико месеци након што су министри Европске уније дали коначну сагласност за Закон о вештачкој интелигенцији, који има за циљ да регулише употребу вештачке интелигенције у секторима високог ризика.

Ко је још потписао уговор?

Осим Европске уније, САД и Велике Британије, уговор су потписали и Андора, Грузија, Исланд, Норвешка, Молдавија, Сан Марино и Израел.

Савет Европе
Foto: MSN

Такође, у преговорима о уговору учествовале су и Аргентина, Аустралија, Канада, Костарика, Ватикан, Јапан, Мексико, Перу и Уругвај.

Савет Европе је организација са седиштем у Стразбуру, Француска, чији је задатак заштита људских права. Има 47 држава чланица, укључујући 27 држава чланица Европске уније.

Забринутост у вези са примњивошћу одредби

Невладина организација изражава забринутост у вези са „примењивошћу“ одредби
Франческа Фанући, правна експерткиња Европског центра за право невладиних организација (ECNL) са седиштем у Хагу, изјавила је за агенцију Ројтерс да је споразум „разводњен“ у општи сет принципа.

„Формулација принципа и обавеза у овој конвенцији је толико широка и пуна ограда да поставља озбиљна питања о њиховој правној сигурности и ефикасној примени“, рекла је она.

Фанући је такође указала на изузетке за системе вештачке интелигенције у сврху националне безбедности и ограничену контролу приватних компанија у поређењу са јавним сектором.

Извор: Reuters, DW

Превод и припрема: Редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.