Почетна » Друштво » Рестаурација надгробног споменика Димитрију Давидовићу

Рестаурација надгробног споменика Димитрију Давидовићу

ПИСАЦ Сретењског устава Димитрије Давидовић умро је сам и заборављен 1838. године у Смедереву, а тај му је усуд и постхумно остао. Ипак, део неправде ускоро ће бити исправљен.

Из Регионалног завода за заштиту споменика културе у Смедереву стиже вест да ће надгробни споменик на Старом гробљу у Смедереву бити реконструисан. Реконструкцију надгробног споменика, прву након његовог постављања, финансираће Ротари клуб Смедерево, а радови би ускоро требало да почну – закључак је састанка одржаног недавно у Регионалном заводу за заштиту споменика културе у Смедереву.

– На састанку смо утаначили детаље санације и конзервације надгробне плоче, ограде и платоа. Изабран је извођач радова, и очекујемо да ће, након завршетка потребне процедуре, радови почети у марту – каже Игор Шошкић из Ротари клуба Смедерево. И то није све. Познати вајар Зоран Кузмановић обновиће и спомен-плочу која се налази на Карађорђевом дуду – месту где је некада била кућа Димитрија Давидовића.

Рођени Земунац, несвршени студент медицине у Бечу, кнежев секретар, творац Сретењског устава, новинар, дипломата и покретач „Новина сербских“, првих новина на тлу Србије, овиме ће коначно добити достојно обележје. Истовремено, биће исправљена и неправда због заборава у којем је провео последње дане. Давидовић је, због болешљивости, последње три године живота провео у Смедереву.

Добио је кућу у центру Смедерева, код Карађорђевог дуда, и имање са 60 стабала шљива. Скончао је сам, у беди, 6. априла 1838. у 48. години. Ниједне новине, па ни оне које је основао, нису пренеле вест о његовој смрти. Сахрањен је на свом имању, а тек касније, његове мошти су пренете на Старо гробље и положене поред црквице Успења Пресвете Богородице из 15. века. На захтев Бечке академије наука, тек деценију касније, пронађена је надгробна плоча на којој и данас, једва видљив, стоји епитаф – „Димитрије Давидовић, сав Србин“.

Давидовић се школовао у родном граду, Сремским Карловцима, Пешти и Кежмарку . Један од пионира српског новинарства и зачетник уставобранитељског покрета, Давидовић је имао значајан утицај на промену спољне политике кнеза Милоша, а свој живот посветио је политичком и културном напретку младе српске државе.

Извор: Вечерње Новости

Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.