Почетна » Наука » Паркерова соларна сонда — најбржи објекат који је човек изумео

Паркерова соларна сонда поново обара рекорде

Паркерова соларна сонда — најбржи објекат који је човек изумео

НАСА-ина соларна сонда Паркер, којој је задатак да изблиза погледа спољашњу кору Сунца, изједначила је рекорд за најбрже покретни објекат који је направио човек икада. Претходни рекордер? Паркер соларна сонда, опет.

Креће се 500 пута брже од брзине звука

Сонда је снимљена како путује брзином од 635,266 километара на сат 29. јуна, други пут да је достигла ту брзину од лансирања 2018. године – при томе све време она се креће око 500 пута брже од брзине звука.

Максимална брзина од 692.000 километара на сат

На путу је да постане још бржи, са максималном брзином од око 692.000 километара на сат која се очекује када се приближи Сунцу 2025. године што је довољно брзо да стигне од Вашингтона до Токија за мање од минута. Постизање ових невероватних брзина зависи од времена и замаха.

 Док се Паркерова соларна сонда врти око Сунца, она се поравнава са орбитом Венере, користећи гравитацију планете која се креће да створи неку врсту праћке на погон гравитације.

Свемирска летелица представља огромну драгоцену банку података

Сонда ће се на крају приближити усковитланој маси ултравруће плазме која окружује Сунце, и обавити многа различитих мерења како би побољшала научно разумевање Сунца. У априлу 2021. сонда је први пут дотакла нашу најближу звезду, прикупљајући узорке плазме и мерећи промене у њеном магнетном пољу.

Свемирска летелица саставља огромну драгоцену банку података за које се не можемо надати да ћемо прикупити одавде на Земљи – и како показују временски снимци које је објавила НАСА, то је спектакуларан прелет.

Сонда мора бити довољно чрвста да издржи топлоту и зрачење

Паркер је сада завршио свој 20. блиски приступ, приближавајући се на 7,26 милиона километара од слоја јонизованог гаса који се сматра површином Сунца. На крају би требало да се приближи 6,12 милиона километара, пише Science Alert.

И наравно, сонда мора бити довољно чврста да издржи не само ове невероватне брзине, већ и невероватну топлоту и зрачење. Заштита летелице укључује 11,4-центиметарски карбонски композитни штит који је способан да издржи температуре од скоро 1.371 степен Целзијуса.

Како предвиђају научници, мало је вероватно да ће титула најбржег објекта који је направио човек у скорије време бити одузета Паркер соларној сонди.

 

Извор: Science Alert, Politika Magazin

Превод и припрема: Редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.