Почетна » Економија » ИПАРД III програм — Како до субвенција до 24. маја и краја првог јавног позива?

За први позив је издвојено 41 милион евра

ИПАРД III програм — Како до субвенција до 24. маја и краја првог јавног позива?

Актуелно питање за пољопривреднике у Србији је управо како до СУБВЕНЦИЈА уз помоћ ИПАРД III. Кроз организоване инфо сесије одговара се на бројне недоумице и питања која окупљени имају.

Кога питати за савет ако немате помоћ консултанта? Шта је одлика планинског газдинства? Да ли радови могу да отпочну пре него што званично буду одобрени подстицаји? Ова и друга конкретна питања имали су прилику да поставе заинтересовани пољопривредници током јучерашње инфо сесије о ИПАРД програмима, а највише речи било је о Мери 1, за коју је позив отворен до 24. маја.

Шта је Мера 1 и коме је намењена?

Говорило се и о томе шта тачно подразумева Мера 1 и коме је намењена, а о њој су причали стручњаци из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде – Растко Ценић (испред ИПАРД Управљачког тела), Дејан Церовина, Биљана Исаковић и Наташа Пантић (испред Управе за аграрна плаћања), као и Ласло Арендаш, програмски менаџер у Делегацији Европске уније у Србији.

ЕУ и држава дају 380 милиона евра пољопривредницима

Арендаш је рекао да је за трећи циклус ИПАРД програма ЕУ определила 288 милиона евра за пољопривреднике у Србији, што уз кофинансирање државе, достиже суму од око 380 милиона евра подршке.

Foto: Agrobiznis.rs / Laslo Arendaš

Он је објаснио да је државама које учествују у програму на располагању укупно 13 мера, као и да свака земља сама бира које ће мере спроводити. Србија спроводи ИПАРД кроз 7 мера – четири које су биле доступне и у претходном циклусу, и још три, које су у процесу акредитације.

“Бенефити ИПАРД програма у Србији су неупитни. Остварите инвестицију, и још добијете поврат новца за ту инвестицију – и то не кроз зајмове или кредите, већ су у питању бесповратна средства”, рекао је он.

Што простији систем пријављивања као приоритет

Наташа Пантић је истакла да је Министарство искористило досадашња искуства како би у текућем ИПАРД циклусу што више упростили систем пријављивања, убрзали процес и олакшали пољопривредницима приступ средствима ЕУ.

Foto: Agromedia

Она је као први важан корак за подносиоце захтева истакла добру самопроцену. Скренула је пажњу да је једна од честих грешака пољопривредника подношење некомплетне пројектне документације.

За први позив издвојено 41 милион евра

„Минимална подршка може да буде 20.000 евра, а максимална милион евра. У оквиру ИПАРД III програмског периода један корисник може да оствари максимално два милиона евра подршке“, подсетио је Растко Ценић.

Додао је и да се подршка од 60 одсто поврата уложених средстава односи на инвестиције које се реализују у планинским подручјима, на 70 одсто подршке могу да рачунају млади пољопривредници, сертификовани органски произвођачи примарних пољопривредних производа, а додатних 10 одсто се добија за инвестиције у обновљиве изворе енергије и управљање отпадом.

Ценић је подсетио да је само за Први јавни позив, који је актуелан до маја, издвојен 41 милион евра, а да би до крај агодине требало да буде расписано још неколико позива.

Како изгледа ситуација на терену и грешке апликаната?

Дејан Церовина, задужен за контролу на лицу места, има добар увид како изгледа ситуација “на терену”. Стога је посаветовао све кориснике ИПАРД средстава да дају овлашћење члану породице који је упућен у пословање, имајући у виду да се губи време и пролонгира процес, уколико власник газдинства није присутан у тренутку када би требало да се обави редовна контрола.

Биљана Исаковић такође је дала неколико корисних савета. Конкретно, она је скренула пажњу да апликанти често греше јер у документацији користе средњи курс евра у Србији, уместо онај који на дати дан прописује Европска комисија, као и да упишу погрешан позив на број, и слично.

ПРАВИЛА ИПАРД ПОЗИВА

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Србије објавило је план позива за ИПАРД III програм за 2024. годину и према плану овај програм трајаће све до 2027. године. Највише пара издвојиће се за сеоски туризам, а први позив био је већ у фебруару.

Foto: IPARD programi

60% прихватљивих трошкова Важи за све кориснике
65% за инвестиције у планинским подручјима Надморска висина 500+
70% за инвестиције младих пољопривредника Млађих од 40 година
70% за инвестиције произвођача сертификованих органских производа, Сертификат је доказ
Додатних 10% за инвестиције у ОИЕ и/или управљање отпадом и отпадним водама
Укупан износ подршке не може да пређе 75%.
Минимална вредност подстицаја је 20.000 евра
Максимална вредност подстицаја је 1.000.000 евра.
У току програмског периода, максимална вредност подстицаја може бити 2.000.000 евра.
Улажу се сопствена средства или кредитом банке, након завршетка инвестиције и изласка теренске контроле, врши се рефундација прихватљивих трошкова. Нису дозвољена никаква улагања пре добијања Решења о одобравању.
Процедура од дана расисивања конкурса па до дана исплате траје између једне и две године.

Саговорници су закључили да заинтересовани пољопривредници, који имају недоумица, првенствено могу да се информишу на сајту Министарства пољопривреде, као и да буду слободни да се свим питањима обрате на мејл adresu ipard.info@minpolj.gov.rs

Такође, на располагању им стоје и пољопривредне саветодавне службе, доступне у бројним градовима Србије.

Овакве бесплатне радионице ускоро ће бити доступне и пољопривредницима у Нишу (26. марта) и Новом Саду (5. априла), на које се можете пријавити на сајту Министарства пољопривреде, сумарства и водопривреде Републике Србије.

Извор: agromedia, IPARD programi, agrobiznis.rs

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.