Почетна » Компас » Бранка Зечевић — Култура је начин живота

Публика је памти по песмама "Светиње" и "Хиљаду Видовдана"

Бранка Зечевић — Култура је начин живота

Гошћа нове емисије подкаста Компас била је Бранка Зечевић, извођач етно и традиционалне музике и студент архитектуре.

Бранка је рођена 1999. године у Никшићу, а сада живи у Подгорици. Као мала, тренирала је тенис и рукомет, међутим, након разговора са тадашњим монахом а сада епископом Кирилом Бојовићем, одлучила је да се бави певањем, а први њени кораци били су у хору Светог Козме Етолског при храму Христовог Васкрсења у Подгорици код професорке Ане Ненадић.

Она је такође члан фолклорног ансамбла „Црна Гора“. Објединивши музику и игру, пример је некога ко се труди да чува и негује историју, културу и традицију свога народа.

Foto: Nacionalist.rs

Култура је начин живота

У нашем подкасту, ова млада дама је истакла да је „Култура начин живота.“

„Ја бих се некако више базирала на то да је култура начин живота. Не можете ви да слушате ову музику, а да не живите тај живот, да се нисте сродили са том идејом, тим вредностима. Ја сматрам да је то битно пропагирати, а онда ће сама музика, филмови, књиге, литература, то ће онда доћи само од себе – истакла је Зечевићева.

Foto: Novosti

Имала је прилике да промовише нашу кроз културу и традицију кроз етно музику и фолклор у Москви, Дубаију, Белгији итд.

У посебном сећању јој је остао наступ у Белгији јер је доживела да јој долазе људи са сузама у очима и кажу: „Ми не знамо шта ти певаш, али ми осећамо. То је толики мени ветар дало у леђа да музика не познаје границе, да не познаје језике, него само познаје ту емоцију коју треба да сажме. И традиционална музика се пре свега базира на емоцији. У ствари, то је то. То живиш, то осећаш, то преносиш.“ – рекла је Бранка.

Публика је памти по песми „Светиње“ и „Хиљаду Видовдана“

Приликом литија и велике духовне борбе нашег народа у Црној Гори, Бранка се истакла песмом „Светиње“, песмом која одражава несаломиви дух вере када су сви носили иконе и свеће и одбранили светиње уз Божију помоћ и помоћ духовног лучоноше, блаженопочившег митрополита Амфилохија.

Зечевићева посебно истиче лик и дело „Ђеда“, како су митрополита многи у Црној Гори звали, наглашавајући како некад нисмо ни свесни колике људске величине имамо поред себе. Митрополит Амфилохије је посебно волео песму „Јечам Жњела“, а Бранка је овој песми додала три строфе њему у част. Њему је посветила песму „Ђедов завјет“, истичући да су управо те светиње његов завет које је он неуморно бранио уз Божију помоћ.

Кроз песму о „Пеђи Леовцу“, Зечевићева је посебну пажњу скренула на то колико је битно да се сећамо наших јунака који су положили свој живот за нашу отаџбину. Спот песме је приказан кроз реалне детаље и мученичку смрт нашег хероја.

Песма „Хиљаду Видовдана“ која има изузетно снажну поруку је круна Бранкине каријере. Њу изводи са гусларем Максимом Војводићем.

Речи песме која говори: „Ако треба чекаћемо и хиљаду Видовдана“ значе да шаљемо јасну поруку, да не одустајемо, да не одустајемо од нашег народа, од наше жеље и љубави према Косову и Метохији, и колико год чекали ми смо ту.“ – посебно је нагласила Бранка.

Планови за будућност

Што се тиче нових песама, у плану је да изађе духовна песма о мајци Светог Василија Острошког, Светој Ани Анастасији. Текст је радио Александар Тошић из Пљеваља, на споту Бојана Крстић из Београда, музику Ана Ивановић и аранжман Давид Ивановић. Она ће бити објављена уочи празника Светог Василија Острошког.

18. маја Бранка наступа на Гала донаторској вечери у Берлину у организацији хуманитарне организације „Срби за Србе“. Циљ ове акције је прикупљање средстава за помоћ породици Нешковић из Републике Српске. Ко смогне снаге и буде желео да помогне може да пријави своје учешће преко сајта ове хуманитарне организације.

У циљу је први студијски албум

Што се тиче будућности, Бранка истиче да би волела да своју љубав према архитектури и знање које је стекла преноси будућим генерацијама, па тако види себе у просвети једног дана.

Такође, она ради на свом првом студијском албуму, али да пажљиво и смислено бира песме са једном битно поруком, мотивацијом и темом. Са песмом о Светој Ани Анастасији ће вероватно и отворити свој први албум. На албуму су радили Александар Тошић, Ана Ивановић, Слађана и Александар Ковачевић и њихов студио.

На албуму ће се ексклузивно наћи и једна песма о Грачаници коју је написао наш чувени песник Љубивоје Ршумовић.

Овим путем се још једном захваљујемо Бранки на издвојеном времену да буде гост нашег подкаста и посебно истакне како су култура и традиција нашег народа нешто што је неодвојиво од духовности.

 

 

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.