Почетна » Наша Србија » Узгајање зелене салате

Узгајање зелене салате

Зелена салата долази као други усев у плодореду, после паприке, парадајза или краставца. Углавном се гаји у јесен и зиму у пластеницима без додатног грејања. Основни третман се састоји од првог пролаза фрезом, затим основног ђубрења и другог пролаза фрезом. Број пролаза зависи од стања земљишта и изводимо их док не дођемо до мрвичасте структуре тла. Основно ђубрење се врши минералним ђубривима формулације 1:2:3 (на пример 8:16:24 или 7:14:21) у количини од 150-200 кг/ха. Количина уношења ђубрива најбоље је прилагођена претходно урађеној анализи земљишта, саветује дипломирани инжењер пољопривреде Живко Шашић.Додатна обрада тла се врши одмах након основне обраде, односно након млевења. Прво се праве банке, затим се поставља систем за наводњавање и малч фолије. Прављење банкина има вишеструку улогу: корење се налази у растреситом земљишту, аерација земљишта је боља и корење није угушено.

У међуредни простор постављају се бочне траке за наводњавање (једна трака/цев за два реда), затим се врши прикључак на главни вод и затварање на крајевима трака. После система за наводњавање поставља се малч филм. Углавном се поставља црни малч филм, који може бити са отворима или без њих. Сетва салате почиње од септембра, а време сетве зависи од времена када желимо да беремо. Сетва се врши у саће од стиропора (углавном 104 рупе) ако се не врши брање и у сандуке од стиропора ако се врши брање. Уз оптималне агротехничке услове, саднице зелене салате су спремне за садњу двадесетак дана након садње.

Зелена салата се сади на већ постављену малч фолију у дворедним, четвороредним и шесторедним тракама. Интервал садње зависи од бујности сорте, тј. величине главице тако да размак у реду буде 20-25 цм, а међуредни 25-30 цм. Интервал садње се смањује у зависности од тога да ли вршимо јесењу или зимску садњу.

Лутрасил (агрил, агротекстил, оп.у.) има важну улогу у производњи салате, јер се његовом употребом повећава принос и скраћује време производње за десет дана (у зависности од спољне температуре период може бити дужи или краћи) . У пластенику није потребна никаква додатна градња, тако да се инвестиција односи само на цену самог лутрасила.

У фази 4-5 листова треба урадити превентивну заштиту препаратима бакра. Даља заштита се врши према стању биљке, а посебну пажњу треба обратити на појаву пламењаче и трулежи. Током зимске производње, у циљу смањења стресних услова (променљиве температуре, недостатак светлости, слабија фотосинтеза и сл.), било би пожељно третирати препаратима на бази аминокиселина.Пре пресађивања садница, препоручљиво је наводњавати до 90% ПВК-а. Прво наводњавање се врши 5-7 дана од дана пресађивања са нормом од 15 мм до 20 мм. Уз прво наводњавање, ради бољег укорењавања, могуће је додати фосфорна ђубрива формулације 1:3:1 или 1:4:1 у количини од 1 кг/1000 литара воде. Следећи интервали наводњавања одређују се према стању и потребама биљке, а углавном су сваких 7-10 дана са заливањем од 25 до 30 мм.

У фази од шест до осам листова врши се прихрањивање КАН-ом или АН-ом у количини од 80 кг/ха до 120 кг/ха. Следеће храњење се врши по потреби, у зависности од стања биљке. Наводњавање је најбоље радити ујутру, јер је тада најмање транспирације. Најбољи начин за наводњавање је „кап по кап“ јер омогућава уштеду воде и могућност прихрањивања. Наводњавање прскалицама се не препоручује у фази формирања главица, јер се између листова главице накупља вода, што подстиче развој болести, пре свега трулежи.

У пластеницима без додатног грејања, берба може почети од 40 до 100 дана од дана пресађивања. Трајање бербе је најчешће до пет до седам дана, након чега се зелена салата поново пресађује или се врши основна и додатна обрада за следећи усев. Берба се врши ручно. У више наврата секу се главе које имају одговарајућу тежину, облик и чврстину. Након бербе главице се перу, а затим по потреби пакују.

Салата се пакује у сандуке (дрвене, картонске или пластичне). За заштиту од хладноће (зими) и механичких оштећења у сандуке треба поставити ПВЦ фолију са отворима. Отвори на фолији су важни за процес дисања и циркулацију ваздуха. Корен зелене салате је веома осетљив и после неколико сати почиње да мења боју, тамни, што знатно умањује његову тржишну вредност. Да би се то спречило, корен зелене салате пре паковања треба премазати јабучном или лимунском киселином, која спречава поруменелост.

Извор: Агро ТВ

Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.