Почетна » Геоаналитика » Улога ултраортодоксних Јевреја на опстанак израелске владе

Улога ултраортодоксних Јевреја на опстанак израелске владе

Ослобађање ултраортодоксних Јевреја из војне службе угрожава опстанак израелске владе

Израелски премијер се суочава са изазовом у оквиру своје коалиционе владе јер тензије ескалирају око предложеног закона о ослобађању ултраортодоксних Јевреја, познатих на хебрејском као Харедим, од војне службе, што би могло довести до распада владајуће коалиције. Харедими, или „они који дрхте” пред Божјим присуством (јер су богобојазни), настављају да одбацују ционизам – барем у принципу – као богохуљење.

Како преноси израелска државна телевизија КАН, Нетањаху је министрима из своје странке Ликуд поручио да нема владе без закона и да никада неће одустати од усвајања спорног нацрта закона ‘Хареди’, преноси Анадолу. Харедими, који чине око 12% становништва Израела, не служе војску и посвећени су редовном проучавању Торе.

Док израелски закон налаже служење војног рока за све грађане старије од 18 година, изузеће Харедима од овог услова је изазвало дебату у земљи годинама. Израелски напад на појас Газе, који траје скоро шест месеци, као и губитак војника, поново су покренули разговоре о ослобађању Харедима из војне службе. Секуларне израелске странке такође желе да верски Јевреји сносе део терета рата. Повреда принципа једнакости
Након што је Виши суд 2015. године пресудио да је закон којим се Харедим ослобађа од војне службе „у супротности са принципом једнакости“, владе нису могле да се договоре око закона о регрутовању ултраортодоксних Јевреја у војску од 2017. године. Иако је израелски парламент од тада продужио изузеће од служења војног рока, оно истиче крајем марта. Сходно томе, влада је дужна да поднесе писмени одговор Вишем суду Израела у вези са својим поступцима у овом случају.

Како наводи лист Хаарец, Високи суд правде наложио је влади у фебруару да објасни зашто не регрутује ултра-православце за војну службу. Нетањахуова влада мора да обавести Виши суд о свом ставу по том питању.

Ултраортодоксни јевреји
Ултраортодоксни јевреји

Према предлогу закона који Нетањаху намерава да представи својој влади, старосна граница за изузеће харедима биће подигнута са 26 на 35 година. Они који буду избегавали служење војног рока три године суочиће се са кривичним пријавама. После демонстрација средином марта на којима се захтевало регрутовање Харедима, ово питање добија на значају. Могући ванредни избори
Без обзира на то да ли Нетанијахуова влада одобри регрутацију Харедима, премијер би могао да се нађе у сукобу са једним од својих коалиционих партнера. Хареди партије у коалиционој влади, укључујући Схас и Уједињени Тора Јудаизам, снажно се противе да се омладина Хареди придружи војсци. Ако Харедими буду приморани да се придруже војсци, ове странке могу најавити да ће напустити владу. Ако напусте Нетанијахуову владу, Израел би могао да одржи превремене изборе.

С друге стране, члан израелског ратног кабинета Бени Гантц запретио је у недељу да ће поднети оставку ако се усвоји актуелна верзија закона, који ултраортодоксне Јевреје изузима од служења војног рока. „Нећемо моћи да будемо чланови владе ако закон о војној обавези буде усвојен у садашњем облику“, рекао је Гантц у видео поруци коју је емитовао државни телевизијски канал КАН.

Поред тога, израелски министар одбране Иоав Галлант у недељу је одбацио нацрт закона о изузећу који је планирано да буде представљен израелској влади. Нећу стајати иза овог закона и нећу га подржати“, рекао је он. „Најстрашнија влада у историји“
Израелски опозициони лидер Јаир Лапид осудио је у недељу нацрт закона о војној служби. „Закон о изузећу који ће бити представљен ове недеље је лице најстрашније владе у историји земље: лажи, избегавање одговорности, дискриминација између крви и крви“, рекао је Лапид на Кс.

Он је истакао да израелска војска после шест месеци мукотрпног рата остаје без војника, а влада нуди десетинама хиљада младића ослобођење од служења војног рока. „Ово је срамота и сви који још седе у овој влади су учесници ове срамоте“, рекао је он.

Наводи се да су израелској војсци, која је у насилним нападима на Газу убила више од 32.000 Палестинаца, углавном жена и деце, хитно потребни војници. Притисак да се укључе ултраортодоксни Јевреји порастао је због могућности сукоба са Хезболахом и копнене инвазије на Либан, преноси Анадолу.

Лапид је раније критиковао Нетењахуа због угрожавања безбедности Израела одлагањем регрутовања ултраортодоксних Јевреја. Истичући Галантову изјаву о неопходности ангажовања Харедима, Лапид је позвао на хитно регрутовање 10.000 Харедима. Како наводи лист Иедиот Ахронот, израелској војсци је хитно потребно додатних 7.000 војника, од којих је половина намењена за борбене улоге.

Главни израелски сефардски рабин Јицак Јосеф рекао је да ће ултраортодоксни Јевреји напустити Израел ако буду приморани да служе војску.

Извор: geopolitika.news

Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.