Почетна » Наша Србија » Сузана Станојевић из Пирота прави бољи булгур од Либанаца

Булгур је биљни сир направљен од неколико сорти пшенице

Сузана Станојевић из Пирота прави бољи булгур од Либанаца

Биљни сир – булгур, који је пореклом из Либана и других земаља Блиског Истока, веома успешно прави и Пироћанка Сузана Станојевић, из пиротског села Велики Јовановац, која је, како каже, прва у Србији покренула производњу овог врхунског деликатеса, који је притом као створен за периоде поста, али и дијете и сличне намене.

Овај сир се прави од старих сорти пшенице, које увелико нестају и све ређе се гаје, а за разлику од модерних сорти, имају далеко мање глутена.

„Са производњом сам, најпре за сопствене потребе, кренула пре седам-осам година. У почетку је било тешко јер је реч о производу чији укус нисам знала, а онда је врло тешко да знате да ли сте на правом путу. На идеју да уопште производим овај сир дошла сам из личних разлога, због поста, нисам могла да једем обичан сир од млека, па сам дуго тражила алтернативу и нашла сам је управо у булгуру-каже Сузана за Пиротске вести.“

Foto: Pirotske vesti

Овај сир се прави од старих сорти пшенице

Иначе, овај сир прави се од старих сорти пшенице, тако што он пере, топи, ломи, одваја опна од зрна, затим треба око 21 дан да прође фаза зрења, након чега се суши и на крају се добија сир, који има изузетан укус.

Током зрења, булгур ферментацијом почиње да производи своје ензиме који подсећају на млечне киселине, и управо то је тренутак када знамо да је булгур сазрео, након чега се он обликује у куглице, иде на сушење и пакује у теглице.

„Правимо га у различитим варијантама, углавном се ставља у маслиново уље, уз додатак зачина, у зависности од укуса који желете да добијете“ -каже Сузана, која живи у пиротском селу Велики Јовановац.

Foto: Pirotske vesti

Сузани је доста значила и помоћ коју је добила у оквиру пројекта финансираног од стране Министарства спољних послова, Владе Словеније и Каритаса.

Одушевио и Либанце

Једном приликом, људи који су пореклом из Либана, боравили су у Пироту и имали су прилику, игром случаја, да пробају Сузанин производ, за кога су казали да је чак можда и бољи од онога који може да се проба у Либану- постојбини овог биљног сира.

Извор: pirotskevesti.com

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.