Почетна » Наука » „Space X“ je коначно лансирао ракету у свемир а да није експлодирала

Снови Илона Маска се полако остварују

„Space X“ je коначно лансирао ракету у свемир а да није експлодирала

„SpaceX-ov“ мега-ракетни брод „Starship“ коначно је јутрос загрмео кроз небеса, прошавши стратосферу и ушавши у свемир.

Био је то спектакуларни крај године тајновитог развоја, експлозивних тестних летова и регулаторних препрека. Лансирањем, „SpaceX“ је доказао да не само да може изградити највишу и најмоћнију ракету на Земљи, већ да она може летети изван овог света.

Насукан на врху своје нискотемпературне ојачане „Super Heavy“ платформе, „Starship“ је био  у орбиталној лансирној рампи компаније „SpaceX“ у Јужном Тексасу док је група SpaceX-ovih запосленика навијала, пљескала и одбројавала сa сатом.

У 8:25 „Starship“ je пуштен у орбиту

Оквир од 33 Раптор мотора, постављен на „Super Heavy“ платформу, пуштен је у орбиту око 8:25 часова по средњоевропском времену.

Највећи Маскови планови за насељавање Марса зависе не само од „Starshipove невиђене моћи, већ и од његове способности да буде потпуно употребљив.

Године 2002. Маск је основао SpaceX с циљем да свемирски лет буде довољно јефтин да се успостави стално људско насеље на црвеној планети. Ово је ракета која би требало да то омогући.

Маск такође рачуна на „Starship“ да помогне у покривању Земље високобрзинским интернетом путем „Starlink“ сателита, док NASA рачуна на мега-ракету да врати астронауте на Месец први пут после више од 50 година.

Foto:stakakozasto.com / Starlink satelit

„Starship“ је коначно доказао да може да испунит своје огромне задатке

„Starship“ је постао познат по својим експлозијама. Неколико ранијих прототипова свемирског брода експлодирало је током претходних тестних летова. Прва два покушаја „Starship-а“ да уђе у орбиту такође су експлодирала у ваздуху, у априлу и новембру прошле године.

Трећи пут је био изванредан. „Starship“ који је лансиран јутрос био је први који је достигао орбиталне висине.

Отприлике три минута након полетања, „Starship“ је активирао своје моторе и одвојио се од свог „SuperHeavy boostera“, у ризичном маневру названом топли прекид. Док се бустер враћао назад ка Земљи, „Starship“ је наставио да се пење према небесима, затим искључио своје моторе како би клизио кроз свемир.

„Какав полет, какав врућ старт, какав невероватан призор је видети „Starship у свемиру“, рекао је Ден Хуот, менаџер комуникација у SpaceX-u, на компанијином лајв преносу.

Foto: danhuot.com

Ако све буде према плану, „Starship“ ће провести око сат времена крстарећи изнад планете. Затим ће се вратити ка Земљи, издржавајући ватрени пад кроз густу атмосферу и приземљивајући се у Индијском океану.

До овог тренутка, највише ракете биле су „Saturn V“ које су лансирале NASA-ine Apollo мисије, и агенцијски Space Launch System (SLS), који је развијен како би вратио астронауте на Месец.

Када буде потпуно оперативан, „Starship“ ће моћи да понесе до 150 метричких тона у свемир, према SpaceX-u. То онда иде на 250 метричких тона ако се одлучиш за неповратност и одбациш свемирски брод када заврши мисија.

Да би се то ставило у перспективу, најмоћнија оперативна ракета тренутно је SpaceX-ov „Falcon Heavy“, који носи до 70 тона до ниске Земљине орбите.

Foto: CNET / Falcon Heavy

„Starship“ и „SuperHeavy“ су дизајнирани да буду потпуно употребљиви

„Starship-SuperHeavy“ је дизајниран да буде први потпуно употребљив систем за лансирање на свету. Коначно, како „Starship“, тако и његов подизач, требало би да буду способни да покрену своје моторе док падају ка Земљи, спуштајући се на усправно слетање на чврсто тло или на океанске барже, како би могли поново да лете другог дана.

Међутим, та технолоша прекретница ће морати да сачека.

На данашњем лету, „SpaceX“ не тестира те потпуно употребљиве могућности. Наиме,  употребљивост је интегрални део SpaceX-ove мисије смањења трошкова свемирских летова.

Компанија је већ постигла делимичну употребљивост са својим „Falcon 9“ и „Falcon Heavy“ подизачима, који се сигурно враћају назад на Земљу након лансирања терета у орбиту. Међутим, њихове горње фазе се одбацују након лансирања.

Foto: An Economic Sense

Сигурно слетање ракета назад на Земљу

Ово је ниво инжењерске сложености који никадa није постигнут до сада, рекао је Муск на конференцији „Morgan Stanley“ у марту 2023. године. Ако „SpaceX“ успе, то ће заувек променити комерцијалне летове у свемир.

„Вероватно ће нам требати још неколико година да постигнемо потпуну и брзу употребљивост“, рекао је Мaск тада, додајући да је употребљивост „дубоки преокрет који је потребан да се продужи живот изван Земље.“

„Starship“ би могао да врати NASA-u на Месец

Достизање орбите од стране „Starship-а“ такође је важан корак на путу назад ка Месецу.

Иако је SLS ракета NASI требала бити главни алат за њихов нови „Артемис програм“ на Месецу, агенција има довољно поверења у „SpaceX“ да означи „Starship“ као кључни део својих надолазећих мисија, a то је враћање астронаута на површину Месеца.

Агенција је доделила SpaceX-u 4 милијарде долара како би свемирски брод претворила у поуздано возило за слетање на Месец.

SLS треба да одведе астронауте до орбите Месеца, али „Starship“ је возило које је NASA изабрала да превезе људе на површину Месеца први пут од 1972. године. Та мисија, названа „Artemis III“, могла би се десити негде током овог десетлећа.

„Starship“ би могао да подржи план сталне базе на Месецу од стране NASA-е.

Foto: Tesmanian

Масков крајњи циљ је много већи: Како је милијардер рекао, циљ му је да изгради 1.000 „Starshipa“ како би годишње превозио 100.000 људи на Марс, да изгради град тамо и да људе учини првом вишепланетарном врстом у историји Земље.

„SpaceX“ има велика очекивања од „Starshipa“

Маск очекује да ће потпуна употребљивост „Starship-а“ имати улогу у значајним уштедама и бржем обрту између летова, јер би „SpaceX“ могао поново да користи своје ракете уместо да их мора поново производити за сваки лет.

SpaceX се такође нада да ће користити „Starship“ за испоруку великих пакета сателита у орбиту. Он је такође рекао да би огромна ракета могла да обавља превоз од тачке до тачке на Земљи, превозећи путнике било где на планети за мање од сат времена.

„SpaceX“ има још један јединствени план да превезе највеће терете у дубоком свемиру у историји.

Ради максималне ефикасности, компанија има за циљ да изгради „танкер“ бродове, који би могли да допуне Старсхип усмерен ка Марсу у орбити Земље, допуњавајући гигантске количине горива које ракета мора да сагори како би се пробила кроз атмосферу.

То би омогућило летелици да превезе више терета на Марс – до 100 тона, према „SpaceX-u“.

За поређење, ракете које су лансирале мисије Apollo, флота „Saturn V-a“, могла је послати 130 тона у орбиту Земље и само 50 тона на Месец. NASA-ina нова ракета за Месец, SLS, може послати 46 тона у орбите изван Месеца.

Нада је да ће огромни капацитет „Starship-a“ омогућити „SpaceX-u“ да превезе све потребне материјале за изградњу насеља на црвеној планети, а затим и да их насели. Један „Starship“ би, према SpaceX-u, требало да може да превезе 100 људи на Марс.

 

Извор: bussinessinsider.com, www.spacex.com

Превод и припрема: Редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.