Почетна » Спорт » Русија нема намеру да бојкотује Олимпијске игре у Паризу

Русија нема намеру да бојкотује Олимпијске игре у Паризу

Као што је добро познато, Међународни олимпијски комитет (МОК) суспендовао је Русију и Белорусију са Игара у Паризу 2024. прошлог децембра, али је дао зелено светло руским и белоруским спортистима да се такмиче као неутрални, без националних симбола, под условом да не подржавају активно руску операцију у Украјини.

Суочен с немогућношћу да Руси представљају своју земљу као и други спортисти, министар спорта Олег Матишин изјавио је за државну новинску агенцију TASS:

„Не бисмо требали окретати леђа, затварати се, бојкотовати овај покрет. Требали бисмо одржати могућност дијалога и учествовати у такмичењима колико год је то могуће.“

Foto: Aniq.uz

Одлука МОК-а је вероватно коначна

Према АФП-у, министар је искључио очекивање било какве флексибилности од стране МОК-а када се његово извршно веће састане следеће недеље: „Видећемо која ће коначна одлука Међународног олимпијског комитета бити, али за сад је став да неће бити нових препорука и прописа“, изјавио је.

МОК је увек представљао своју одлуку као коначну, али још није одлучио о присуству руских и белоруских спортиста на свечаном отварању, заказаном за 26. јул. Већ им је забрањено учешће на отварању Параолимпијских игара 28. августа, али одлука о олимпијској церемонији још увек није донета.

До Матишиновог обраћања, није било јасно да ли ће Русија препоручити својим спортистима да иду у Париз.

Русија је оспорила суспензију МОК-а, али је Суд за спортску арбитражу одбацио случај прошлог месеца.

Матишин је рекао да Москва не може дати „опште препоруке“ свим својим спортистима јер „свака међународна федерација има другачији приступ“. „Неки потпуно забрањују учешће (као што је ИААФ), други дозвољавају право учешћа у неутралном статусу“, нагласио је министар.

Foto: Srpskainfo / Ruski teniser Danil Medvedev je izjavio da će igrati na OI u Parizu čak i pod neutralnom zastavom

Такође је истакао да, упркос забрани, Олимпијске игре остају важне за Руску Федерацију: „Веома је важно за спортисте и наше друштво одржати дијалог и пружити нашим момцима прилику да покажу колико смо велики као спортска земља у фер борби“, додао је. С обзиром на овакав сценарио, поставља се питање да ли ће се спортисти који се квалификују заиста упутити у Париз. Пре неког времена, највећа земља света назвала је рестрикције „дискриминаторним“, али није обавестила своје спортисте да ли треба да присуствују Играма у Паризу или не.

Путин суздржан од давања савета

Према АФП-у, и руски председник Владимир Путин суздржао се од давања савета о њиховом учешћу овог лета.

Foto: CTV News

„Услови морају пажљиво да се размотре“, рекао је Путин у децембру, када су само осам Руских и три Белоруса испунила критеријуме МОК-а. У децембру је МОК објавио незапамћена ограничења за спортисте из Русије и њиховог савезника Белорусије који су се надали да ће се такмичити у Паризу.

Не само да морају такмичити као неутрални, већ не смеју „активно подржавати рат“ нити бити „уговорени са оружаним снагама или безбедносним службама руских или белоруских националних“. МОК је такође забранио приказивање застава и химни ове две земље на Играма 2024. И ниједан државни или владин званичник из Русије или Белорусије неће бити позван на четворогодишње спортско славље. Чак и пре фебруарске војне операције Русије 2022. године у Украјини, подржане од стране Белорусије, учешће Русије у олимпијском покрету било је ограничено низом скандала о наводном државном подржаном допинговању које је Кремљ порекао.

Извор: TASS, insidethegames.biz

Превод и припрема: Редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.