Почетна » Економија » Половним аутомобилима сада спорије пада цена

Ауто индустрија

Половним аутомобилима сада спорије пада цена

Ако сте размишљали о куповини половног аутомобила, можда сте приметили да су цене високе, а понуда ниска. Није вам промакло, то је резултат последице пандемије и ратних сукоба који су зауставили производне процесе у аутомобилској индустрији и смањили расположивост нових возила. Шта то значи за вас као потенцијалног купца или продавца половног аутомобила?

Прво, треба да знате да половни аутомобили данас су дуже на цени него што је то био случај 2019. године, пре здравствене кризе. Препоручујемо вам да проверите статистике са сајта „Ај си карс”, који је анализирао више од 1,1 милион возила продатих од новембра 2022. до октобра 2023. године. Према њиховим подацима, просечан аутомобил губио је око 50 одсто своје вредности за пет година. Данас просечна петогодишња амортизација износи 38,8 процената, док власници електричних возила пролазе лошије јер ови аутомобили губе отприлике половину своје вредности.

Друго, треба да знате да нису сва возила исто погођена овим трендом. Неким возилима такође је брже пала цена него класичним и то за 41,2 одсто. То значи да можете да пронађете добре понуде за ова возила ако сте у потрази за простором и удобношћу. С друге стране, ако сте фан класичних или спортских аутомобила, можете да очекујете да платите високу цену за добро очуван примерак.

Треће, треба да знате да је продаја половних возила у Србији из увоза тренутно мања за 15 одсто у односу на период пре короне и ратних сукоба у Украјини. Тако је у првих шест месеци ове године продато 64.521 половних аутомобила из увоза, док је у 2019. години за исти временски период продато 74.156 половњака.

Добра вест за власнике аутомобила јесте да сви половни аутомобили у просеку држе своју вредност боље него пре пет година

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.