Почетна » Економија » Почиње градња прве „зелене бране“ у Србији која ће водом снабдевати 500.000 људи

Почиње градња прве „зелене бране“ у Србији која ће водом снабдевати 500.000 људи

У оквиру реализације пројекта „Изградња бране са акумулацијом Ариље-профил Сврачково“ завршени су радови на скретању реке Рзав кроз опточни тунел, чиме ће бити омогућен ископ и израда – насипање предбране и бране и сви остали радови у фази диверзије реке, саопштено је из ЈВП Србијаводе.

Директор ЈВП Србијаводе Горан Пузовић са сарадницима обишао је завршене радове на скретању реке Рзав, након чега ће уследити припремни радови за почетак главног дела пројекта, односно изградње тела насуте бране. Он је истакао да ће ово бити прва зелена акумулација у Србији.

Планирана насута брана „Ариље – профил Сврачково“ је висине 68м и спада у категорију високих брана, а по завршетку ове капиталне инвестиције обезбедиће се чиста пијаћа вода за 500.000 становника града Чачка и општина Горњи Милановац, Ариље, Пожега и Лучани.

Током 2023. године, акценат на извођењу радова био је на санацији клизишта изнад слапишта, како би се омогућило извођење даљих радова на прелазној деоници. Изведени су радови на шахтном преливу и опточном тунелу, док је објекат водозахватне куле са монтираном пасарелом завршен.

– Такође,у претходном периоду изведено је ињектирање ињекционе завесе на брани, а завршена је изградња прелазне деонице (излаз из опточног тунела), чије је извођење представљало предуслов за скретање реке Рзав. У току је изградња шахтне затварачнице енергетског тунела, а планирано је и ињектирање енергетског тунела – наводе из ЈВП Србијаводе.

Извор: Е капија

Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.