Почетна » Спорт » Падел — најбрже растући спорт на свету

Алтернатива тенису

Падел — најбрже растући спорт на свету

Падел је један од најбрже растућих спортова на свету и представља микс тениса и сквоша. Основни део опреме су рекети и лоптице, а игра се на терену који је по димензијама три пута мањи од тениског. Овај спорт је више тактичка и стратегијска игра, док је снага секундаран аспекат. Интересантан је свим узрастима јер представља бег од напорног посла и стреса, а спаја лепо и корисно. Физички смо активни, притом представља сјајну забаву и дружење јер се игра у дублу.

Падел кроз историју

Овај спорт је настао у луксузном, мексичком летовалишту Акапулку пре 44 године. Његов оснивач је мексички предузетник Енрике Коркера. Наиме, он на свом имању није имао простора за тениске терене, па је одлучио да сагради мање терене који ће бити ограђени. Због мање површине терена, уместо рекета за тенис, за игру је користио дрвена весла па отуда и назив Падел. У почетку је падел играла само мексичка елита. Међутим, један Коркерин пријатељ из Шпаније, Алфонсо Хоенлохе се тотално заљубио у овај спорт.

По повратку у Шпанију, Алфонсо је саградио два падел комплекса у шпанском летовалишту Марбељи, 1974. године. Његова популарност је убро почела да расте. Главни иницијатори за промоцију падела су били бивши освајач Вимблдона Маноло Санта и шпански краљ Хуан Карлос. Данас је Шпанија земља са преко 25 хиљада терена и 5 милиона активних играча. 1991. године је основана Међународна падел федерација са циљем промоције овог спорта на глобалном нивоу.

Терен за падел и правила овог спорта

Димензије падел терена су 10×20 метара, а ограђен је стакленим зидовима и металном мрежом. На средини терена се налажи мрежа која је нјавише 88 центиметара у средини а 92 центиметра на крајњим ивицама. Што се тиче саме игре и њених правила, има сличности са тенисом али се доста разликује од њега.

Разлике:

 1. Падел се игра само у дублу.
 2. Сваки поен почиње сервисом испод руке.
 3. На сервису се лоптица одбија од земљу па затим шаље у прво дијагонално поље преко мреже.
 4. Терен има мрежу и на врху и одбијањем лоптице у поље се наставља игра.
 5. Да би ударили лоптицу од зид она мора прво да падне у ваше поље.
 6. Дозвољено је вратити лоптицу од зид у противничко поље.

Идентичне ствари:

 1. Исти је систем бодовања као у тенису.
 2. Два покушаја сервиса, након тога је дупла сервис грешка.
 3. Лопта може само једном да одскочи у једно поље.
 4. Игра се у два добијена сета.

Систем бодовања у Паделу

Систем бодовања је апсолутно исти као и у тенису. 15,30, 40 и на 40-40 иде предност па онда гем лопта. Међутим, у професионалном паделу је у скорије време уведен „златни поен“ па тако на 40-40 нема прендости него је одмах одлучујући поен. Да бисте освојили сет разлика мора бити најмање два гема. Тај-брејк се игра до 7 и мора да се добије са два разлике, ако не ,иде се даље све док не буде два поена разлике.

Опрема за Падел

 1. Рекет. Он се доста разликује од тениског јер је знатно мањи. Он по себи има рупице које служе за отпор према ветру и напуњен је ЕВА или полиетиленском пеном. Постоје три врсте рекета у зависности од стилова које играчи преферирају а то су: округли, дијамантски и рекет у облику сузе. Рекет у дијаманта је више за нападачки настројене играче,док је округли добар за дефанзивце. Међутим, тренутно су најтраженији рекети у облику сузе јер имају одличне перформансе у нападачкој игри, а ништа лошији нису ни за дефанзиву.
 2. Лоптица. Она изгледа као тениска али је доста мекша јер је унутра мањи притисак. Због тога, ове лоптице се често мењају па је тако обичај у професионалним водама да се оне мењају сваки седми меч.
 3. Патике. Избегавајте патике за трчање јер је падел јако интензиван спорт са доста промена праваца. Многи препоручују тениске патике за шљаку које имају шару рибље кости, а која омогућава боље пријањање на површину. Овако ћете избећи честа клизања и могуће повреде.
Турнири

Након само годину дана од формирања Међународне заједнице падела, почели су да се организују турнири. Дакле, 1992. године, одржала су се светска првенства у Мадриду и Севиљи. 2005. године створен је „Padel pro Tour“ a 2013. је преименован у „World Padel Tour“.

Ово нам говори да је популарност овог спорта обухватила цео свет и да се данас одржавају турнири широм Европе, Јужне и Северне Америке. Међутим, они најпопуларнији су и даље у Шпанији а то су турнири у: Валенсији, Ваљадолиду, Сантандеру, Вигу, Аликантеу, Мадриду и наравно у европској колевци падела, популарној Марбељи. Код нас је први пут један падел турнир одржан у Београду и то ове године. У септембру је званично отворен први „Belgrade Padel Open“.

Неки од најпопуларнијих представника овог спорта су: Хуан Леброн Чинкоа, Алехандро Галан Ромо, Макси Санчез и Фернандо Балестегун. У женској конкуренцији су то: Марта Мареро, Алехандра Салазар и Мариа Хозе Наваро.

Падел је спорт који спаја људе

Сума сумарум, падел је спорт који ће тек доживети своју експанзију, поготово на подручјима као што је Србија. Сјајна је алтернатива тенису, терен је доста мањи и као спорт је мање захтеван. То даје прилику многим рекреативцима да се окушају у овом спорту. С’тога, падел центри ће бити места на коме ћете моћи да упознате нове људе, склопите неке нове послове и сјајно се забавите.

 

 

 

 

 

 

 

 

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.