Почетна » Наша Србија » Невидљива црква код Баљевца на Ибру чудо археологије

Невидљива црква код Баљевца на Ибру чудо археологије

Недалеко од локалног гробља у селу Паклење код Баљевца на Ибру (општина Рашка), археолози Народног музеја у Краљеву открили су остатке необичне и у овом крају јединствене цркве, потпуно укопане у земљу, о чијем постојању доскора ништа нису знали ни мештани Паклења, нити археолози који су истраживали овај део долине Ибра.

Кров цркве, саграђен од опеке повезане специјалним малтером, био је раван са тлом и закамуфлиран земљом, травом и маховином, сумњали смо да има нечега испод, али нисмо слутили да је то била црква – каже један од мештана Паклења.

Невидљива црква
Невидљива црква

Стручњаци верују да се ради o једној од такозваних скривених или невидљивих цркава, какве су грађене у турско доба када је хришћанима било забрањено да се окупљају, да граде богомоље и моле се Богу. Овај део Србије, долина Ибра и Стари Рас, познати су по минијатурним црквама. Само у долини Ибра постоји око 20-ак објеката, у народу познатих као цркве прелетачице.

Фотографије самог налазишта, као и осталих пронађених стећака можете погледати на фејсбук страници: Невидљива црква, Баљевац на Ибру.

Црква под земљом

Турци су били нешто великодушнији, па су житељима појединих села давали немогући рок од само једног дана или једне ноћи да саграде богомољу. Тако је, примера ради, једне ноћи никла и црква Мариница у Дојиновићима код Новог Пазара у коју могу да стану само свештеник и још двојица верника. Црква у Паклењу највероватније је грађена тајно и без сагласности Турака.

Црква је малих димензија, дужине пет, ширине три метра, завршава се полукружном апсидом, у олтарском простору опеком је била сазидана и часна трпеза, сада када смо је открили и рашчистили следе додатна испитивања, после којих ће се вероватно доћи до неких нових сазнања о овом необичном и ретком споменику наше историје.

Kасније, током 19. века сељаци су је открили, али пошто није из њиховог периода, већ је било заборављено коме је посвећена, тако да се ни данас не зна који је светац заштитник успео да је сачува од свега што је под земљом преживела.

Претходних година реконструкција је одрађена професионално, обновљена је опека и остали материјал који је оригинално употребљаван још тада, пре нешто више од пет векова.

Поднебље богато споменицима
Рашко подручје иначе је богато споменицима. Пре свега, ту су добро познати Градац, Стара и Нова Павлица, Црква светог Николе и Покрова светог Јована у центру Баљевца, која је рашки храм. Има изванредну Цркву Светог Николе у Шумнику која је из 14. века, ову у Паклењу која је из 15. века, малу цркву Свете Петке у Јарандолу која је из 16. века, као и цркву у Брвенику и Побрђу – на само неколико квадратних километара налази се седам лепих богомоља богате историје.

Захваљујући томе, имамо прилику да обиђемо богомољу богате и занимљиве историје, с аутентичним споменицима и гробовима из периода 15, 16. и 17. века.
Подсетимо, у време турске окупације свако проповедање хришћанске вере било је проблематично, а подизање нових цркава је било забрањено. Овакав вид подизања „невидљивих“ богомоља био је једини начин да православци подигну нови објекат, како би могли да се окупљају и непримећени од Турака исповедају своју веру.

На територији Србије је вероватно било више оваквих цркава које су настале пре обнове Пећке патријаршије.

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.