Почетна » Наука » Највећи изазов од настанка АИ , приступ нуклеарном оружју

Највећи изазов од настанка АИ , приступ нуклеарном оружју

Влада Сједињених Америчких Држава мора под хитно и одлучно да предузме кораке да спречи ризике и претње  по националну безбедност које намеће вештачка интелигенција. У најгорем случају, ризици и претње могу довести до уништења људске врсте. То се од речи до речи наводи у закључку комисије америчке владе који је управо представљен јавности.

– Тренутни развој вештачке интелигенције представља озбиљну и растућу претњу по нашу националну безбедност. У овом случају можемо да говоримо и о дестабилизацији глобалне безбедности и то на начине који укључују и нуклеарно оружје. Вештачка интелигенција би хипотетички могла да надмаши способност човека да предвиђа и доноси одлуке.

Таква технологија тренутно не постоји али стручњаци раде у том правцу. Већ за пет година можда довијемо вештачку интелигенцију која суштински размишља као човек али је вишеструко способнија од људског мозга, наводи се у извештају који је објавио „Тајм”. На извешају су радила три стручњака која су истраживала рад у највећим америчким технолошким гигантима. Посебну бојазан изазива чињеница да би појединци, власници и директори тих компанија, могли да имају превелику моћ. Моћ која може да утиче на глобалном нивоу. Поставља се логично питање како усмерити и контролисати  даљи развој вештачке интелигенције. Једна од могућности је да амерички Конгрес ограничи развој вештачке интелигенције до одређеног – безбедног нивоа. Чак и ако би такав корак суштински нанео озбиљну штету Америци и њеној економији. Стручњаци кажу да кочница мора да постоји.

Терминатор

Иначе, вештачку интелигенцију би многи могли да претворе у оружје против којег не постоји сигурна заштита. Ко има лоше намере може да почне са малим пројектима у које је укључена вештачка интелигенција и полако добије оружје или систем и план који може да појединцима, компанијама и државама нанесе озбиљну штету. На крају ланца је цела људска врста.

Сетите се филма „Терминатор”. Како аутори истраживања кажу, суштина је иста. Неко има технологију из које добије моћ. Али, технологија може да се отме контроли човека и постане самосвесна. У том случају човек је уљез којег треба истребити. Путем нуклеарног рата или развоја смртоносних вируса.

Извор: Политика Магазин

Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.