Почетна » Друштво » На Северу КиМ уклоњене ћириличне и постављене табле на албанском језику

На Северу КиМ уклоњене ћириличне и постављене табле на албанском језику

Министарство инфраструктуре тзв. Косова данас је започело са постављањем саобраћајних табли са називима места на Северу Косова. На њима су имена места исписана на два језика – прво на албанском, па на српском.

Служби министарства инфраструктуре асистира тзв. косовска полиција региона Север, потврђено је за КоССев.

Радници у означеним жутим оделима скидају табле са именима места на којима су до сада имена места била исписана ћирилицом, а потом и латиницом на српском језику.

Полиција тзв. Косова обезбеђује ове екипе које се крећу од Рудара ка Јарињу, уклањајући постојеће табле испред места на које наилазе.

Поред радника у жутим оделима, видљив је полицијски џип и цивилно возило који их прате од места до места.

Не зна се када ће стићи у Косовску Митровицу и Звечан.

Са новим албанским руководствима на Северу, промена и језика

Српски и албански језик су службени језици на Косову и као такви, њихова је употреба симетрична, предвиђа Устав тзв. Косова у члану 5.

Променом етничке структуре општинских руководстава на Северу, на самом почетку мандата нових градоначелника промењене су и табле истакнуте на самим општинама, истицањем прво албанског и то у наглашеном фонту, а потом српског и то на латиници, као и енглеског на латиници, у ненаглашеном фонту.

Такође, Косово је на српском написано као „Косова“ – „Република Косова“.

Штавише, две године уназад, приметна је и промена у уклањању ћирилице, и истицању латинице на називима појединих централних установа у Приштини, о чему није било оглашавања ни косовских власти, као ни Српске листе.

Сентић: Примена српског језика у институцијама на Косову парадигма положаја Срба

Поштовање Члана 5. Устава тзв. Косова и Закона о употреби језика и примена српског језика у институцијама су парадигма положаја српске заједнице и осталих невећинских заједница на Косову, за КоССев оцењује заменик косовског омбудсмана Срђан Сентић:

„Ретке су институције које доследно и у потпуности спроводе Члан 5 Устава тзв. Косова и Закона о употреби језика, а, нажалост, оне институције у којима се језичка права крше свакодневно – су у великој већини“, указује он.

Наглашава да табле са натписима на централном нивоу морају бити исте или:

„Сличне, као што је рецимо истакнуто на Институцији Омбдусмана, или Уставног суда, док би табле на локалном нивоу требало да рефлектују становништво. У сваком случају, слова и фонт морају бити исте величине у складу са принципом и логиком једнакости“, казао је Сентић.

Извор: КоССев

Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.