Почетна » Наша Србија » Манастир Осовица: „Мали Хиландар“ надомак Бањалуке

Манастир Осовица: „Мали Хиландар“ надомак Бањалуке

У долини потока Манастирица, где ујутру цвркут птица оглашава звона, док се храм молитвено диже до неба, а ноћу месечина обасјава гнездо од четинара, дух православља расте на темељи древне немањићке светиње – расте манастир Осовица.

Планински поток на својим таласима носио је векове искушења, падова и успона, крађа и откупа, рушења и обнова, али је пламен светосавске свеће обасјавао и тако трновит пут и позивао на молитву у „малом Хиландару“ код Српца, код Бањалуке, до данашњих времена.

Свака реч је мала и недостојна да се опише богоугодни склад духовности и манастирских грађевина у пределу који је сам Господ уредио за своју светињу и духовно чврсто везао за Свету Гору.

Управо зато, Преосвећени Епископ бањалучки Господин Јефрем у својој беседи каже да је манастир Осовица „мали Хиландар“ и да свако ко није у могућности да посети Царску лавру треба да дође у манастир Осовицу и поклони се пред икона Пресвете Богородице.

Међу највећим светињама Српске

Манастир Осовица спада у листу највећих светиња Републике Српске. Иако до данас нису сачувани значајнији писани трагови који би детаљније откривали дух прошлости, због тешке и бурне историје нашег народа, историчари и даље претпостављају да је манастир Осовица био ктитор племићке лозе Немањића. Краљ Стефан Драгутин (1253–1316), владар Срема, Мачева, Усора и Соли.

Од самог настанка манастира у 14. веку, кроз тешка и смутна времена, он је скрнављен и рушен, али и обнављан и обнављан Божијом благодаћу, пратећи и делећи судбину свог народа вековима окупљаног под његовим духовним окриљем.

Комплекс манастира

Комплекс манастира Осовице чине саборна манастирска црква посвећена Благовестима Пресвете Богородице, зимска црква посвећена Светом Прокопију, параклис Васкрсења Христовог као и параклис Светог Николаја Мирликијског у звоник, порта за народ, конак, свечана сала, библиотека и чесма са изворском водом, манастирска кухиња и трпезарије, као и народне трпезарије.

У Саборној цркви налази се Икона једне од наших највећих народних светитеља, Пресвете Богородице, која је поклон Свете царске лавре манастира Хиландара манастиру Осовици.

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.