Почетна » Традиција » Како Светитељи чују наше молитве?

Како Светитељи чују наше молитве?

Вероватно сте се некада запитали како светитељи чују наше молитве. Да ли знате како ради електрични телеграф? У Петербургу на пример покрену одређени апарат и у истом тренутку то се одрази на сличном апарату у Москви, тако што стигне порука са истим значењем са каквим је послата. Како се то догађа? Тако што су у питању апарати исте врсте и што их сједињује танка жица који је између њих постављена.

Рад таквог телеграфа је као наша молитва. Ми и свети смо као два апарата исте врсте; средина у којој пребивају свети и која окружује наше душе – то је проводник. Када се истинска молитва – срдачна – покрене у души, она по тој стихији, делујући на њу, као зрак светлости пролети до светих и каже им шта хоћемо и за шта се молимо.

Између наше молитве и њеног услишења не постоји међупростор – потребно је само да молитва иде из срца. Оно је наш телеграфски апарат за небо. А оне молитве које не иду из срца, него само из главе и са језика, не дају светлост која усходи на небо и не чују се тамо. То уосталом и није молитва, него само њен привид.

Можда то нисте приметили, али описали сте опитну потврду тога о чему говоримо. Пишете да сте се усрдно помолили и да сте се истога часа умирили, јер сте добили унутрашње уверење да ћете бити поштеђени онога што Вас је притискало; а затим се то стварно и догодило. Ето, видите да је тачно моје поређење телеграфа и срдачне молитве, која се по тој стихији невидљиво спроводи ка небу. Из Вашег срца пошао је откуцај или зрак ка небу, а по истој тој линији или истим таквим зраком са неба је до Вашег срца стигао одговор на оно што Вам је било потребно. Тако увек бива са свим молитвама које исходе из срца. Испуњавање такве молитве не уследи увек истога часа, али услишена бива одмах.

Не могу довољно да се нарадујем што је тако било и са Вама. Дај Боже да Вам и чешће буде тако. Сетите се како сте се молили и увек се трудите да се молите тако, да би молитва ишла из срца и да не би била произношена (изговарана) само језиком или умом.

Свети Теофан Затворник

Извор: tvrdjavaistine.wordpress.com

Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.