Почетна » Наука » Борбени AI роботи би могли преузети власт

Упозорење "кума вештачке интелигенције"

Борбени AI роботи би могли преузети власт

„Кум вештачке интелигенције“ упозорава на опасности од AI оружја, позива на његову регулацију, али и наглашава потенцијалне користи AI-а, упркос забринутости због брзог развоја те технологије.

Британско-канадски рачунарски научник и професор Џефри Хинтон, у свету познат и као „Кум вештачке интелигенције“, издао је оштро упозорење у вези с регулацијом оружја на бази вештачке интелигенције (AI), наглашавајући неопходност суочавања с потенцијалним претњама пре него што оне ескалирају.

Након одласка са своје позиције у Google-у, професор Хинтон поновио је своју забринутост због опасности које су својствене AIтехнологији, у чијем је развоју одиграо кључну улогу. „Претња о којој сам говорио је егзистенцијална претња. Та претња је да ће те ствари постати много интелигентније од нас и да ће преузети власт“, рекао је за ирски RTE News..

Борбени AI роботи неизбежно долазе

Признајући потешкоће у предвиђању вероватноће да вештачка интелигенција надмаши људску интелигенцију, професор Хинтон указао је на различите перспективе. Људи попут Илона Маска и мене, мисле да је вероватноћада се то догоди око 10 до 20 процената, каже Хинтон.

Истичући вишеструке учинке вештачке интелигенције, укључујући дезинформације и губитак радних места, професор Хинтон изразио је посебну забринутост у вези с будућим оружјем на бази АИ-ја. „Једна од претњи су ‘борбени роботи’ који ће богатим земљама знатно олакшати вођење рата против мањих, сиромашнијих земаља и они ће бити веома грозни и мислим да неизбјежно долазе“, упозорио је Хинтон.

Осврћући се на потенцијал регулације, посебно у регијама попут Ирске са значајном присутношћу технолошких гиганата, професор Хинтон залаже се за владину интервенцију како би сигурност у развоју вештачке интелигенције била приоритет. „Владе могу да изврше притисак на велике компаније… да спроведу значајан рад на сигурности“, предлаже Хинтон.

„Не жалим ни због једне одлуке коју сам донео“

Упркос својој забринутости, професор Хинтон нагласио је дубоке предности које АИ нуди, посебно у здравству и медицини.

Професор Хинтон, који је у Ирској примио Ulusses-ову медаљу са Универзитета у Даблину, наглашава важност бављења етичким димензијама вештачке интелигенције.

„Постоје две врсте жаљења. Постоји жаљење када сте донели одлуку за коју сада мислите да је била погрешна одлука, а ја немам ништа од те врсте жаљења“, поручује Хинтон.

Иако признаје брзу еволуцију вештачке интелигенције, професор Хинтон остаје упоран у свом уверењу у вези с прошлим одлукама.

„Испоставило се да се недавно вештачка интелигенција развила много брже него што сам очекивао и то је забрињавајуће, али не жалим ни због једне одлуке коју сам донео“, закључио је на крају.

Извор: Б92

Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.