Почетна » Наука » Јеловник који чува ваше срце, кости, психу

Јеловник који чува ваше срце, кости, психу

Нутрициониста Ана Тодоровић наводи за Магазин да даме имају специфичне потребе у погледу исхране и да би требало да се придржавају основних смерница. Исхрана игра кључну улогу у очувању и унапређењу женског здравља. Кроз правилно планирање оброка и унос разноврсних нутритивних састојака, жене могу осећати се боље, имати више енергије и смањити ризик од бројних здравствених проблема.

Нутрициониста Ана Тодоровић наводи за Магазин да даме имају специфичне потребе у погледу исхране и да би требало да се придржавају основних смерница. Срчане болести су један од водећих узрока смрти међу женама. Исхрана богата воћем, поврћем, интегралним житарицама и рибом може смањити ризик од срчаних проблема.

„Ограничите унос засићених масти и соли како бисте очували здравље кардиоваскуларног система. То је најважније”, наводи Тодоровић. Одржавање здраве телесне масе је важно за превенцију многих болести, укључујући дијабетес типа 2 и одређене врсте рака. Уравнотежена исхрана са контролисаним уносом калорија помаже у одржавању здраве тежине. Остеопороза, болест коју карактерише смањење густине костију, често погађа жене. Калцијум и витамин Д из млечних производа, лиснатог поврћа и сунчевих зрака су кључни за јачање костију. „Исхрана богата гвожђем и фолатом помаже у превенцији анемије, честог проблема код жена током менструације. Унос хране богате овим нутријентима, попут црвеног меса и тамног лиснатог поврћа, може помоћи у очувању енергетског нивоа и смањењу симптома”, сматра Тодоровић.

Исхрана игра улогу у регулацији хормона, што може утицати на менструални циклус и симптоме менопаузе. Храна са високим уносом влакана, омега-3 масним киселинама и антиоксидансима може помоћи у одржавању хормоналне равнотеже. Унос воћа и поврћа богатог антиоксидансима може помоћи у превенцији одређених врста рака, укључујући рак дојке и рак дебелог црева. Исхрана такође може утицати на ментално здравље. Конзумирање хране богате омега-3 масним киселинама, витаминима Б комплекса и магнезијумом може побољшати расположење и смањити ризик од депресије.
САВЕТИ ЗА ОПТИМАЛНУ ИСХРАНУ ЗА ЖЕНЕ:

Једите разноврсну храну: Укључите воће, поврће, интегралне житарице, немасне протеине и млечне производе у исхрану.
Контролишите унос калорија: Пратите свој унос калорија како бисте одржавали здраву тежину.
Хидрирајте се: Пијте довољно воде током дана како бисте очували хидратацију.
Ограничите шећер и сол: Смањите унос додатних шећера и соли како бисте очували здравље срца и крвних судова.
Консултујте стручњака: Ако имате специфичне здравствене потребе или дијете, обратите се нутриционисти или лекару за персонализоване смернице о исхрани.
„Овај јеловник пружа разноврсне нутритивне састојке који су важни за женско здравље, укључујући протеине, влакна, витамине и минерале. Наравно, индивидуалне потребе могу се разликовати, па је важно прилагодити исхрану својим специфичним потребама и консултовати се са стручњаком ако имате посебне захтеве или здравствене проблеме“, наводи наша саговорница..

Дан 1:

Доручак:

Каша од овсених пахуљица са сецканим бадемима и бобицама.

Кисело млеко или биљно млеко.

Ручак:

Пилећа салата са авокадом, парадајзом и маслинама.

Интегрална пита од спанаћа.

Ужина:

Смути од шумског воћа

Вечера:

Грилована риба са броколијем.

Киноа са поврћем.

Зелена салата са маслиновим уљем и лимуновим соком.

Дан 2:

Доручак:

Омлет са спанаћем, парадајзом и сиром.

Интегрална тостиран хлеб.

Ручак:

Пилећа супа са поврћем.

Интегрални крекери.

Салата од црвеног купуса и рендане шаргарепе

Ужина:

Воћна штанглица од урми и орашастог воћа

Вечера:

Ћурећи батак на жару са печеним бататом.

Поврће на пари (броколи, шаргарепа, карфиол).

Дан 3:

Доручак:

Грчки јогурт са медом и бобичастим воћем.
Ручак:

Интегрална тестенина са парадајз сосом и сиром.
Салата од руколе са маслиновим уљем и балзамико сирћетом.
Ужина:

Шака бадема и сувих кајсија.
Вечера:

Пилећи филе са лимуном и белим луком.

Кувани интегрални пиринач.

Поврће на пари (спанаћ или броколи).

Дан 4:

Доручак:

Воћни смути са бананом, боровницама и бадемовим млеком.

Ручак:

Киноа салата са парадајзом, краставцем и маслинама.

Пилетина са сусамом.

Ужина:

Јогурт са свежим воћем.

Вечера:

Лосос са печеним поврћем (тиквице, паприке, црни лук).

Интегрални хлеб.

Дан 5:

Доручак:

Пахуљице са јогуртом и сецканим воћем.Бадеми.

Ручак:

Интегрални сендвич са туњевином, авокадом и парадајзом.

Шаргарепа и целер са хумусом.

Ужина:

Цеђени лимун, поморанџа и грејпфрут

Вечера:

Пилеће шницле у парадајз сосу.

Кувани кромпир са маслацем и першуном.

Салата од краставаца.

Дан 6:

Доручак:

Омлет са поврћем (паприка, шампињони, шпинат).

Интегрална тостиран хлеб.

Ручак:

Кускус са печеним поврћем (тиквице, патлиџан, парадајз).

Грилована пилетина.

Ужина:

Грчки јогурт са кикирики путером и медом.

Вечера:

Интегрална тестенина са пестом од босиљка

Гриловане тиквице

Дан 7:

Доручак:

Смути са спанаћ бананом, бадемовим млеком и ланеним семенкама.

Ручак:

Гриован мање масан козији сир

Гриловано поврће

Кувана киноа

Ужина:

Рендана шаргарепа и ораси

Вечера:

Грилована риба са поврћем на роштиљу.

Киноа са парадајзом и першуном.

Салата од зелене салате са маслиновим уљем и балзамичним сирћетом.

Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.