Почетна » Наука » Животни век се значајно продужио

Животни век се значајно продужио

Очекивани животни век одраслих особа глобално се продужио за, у просеку 6,2 године од 1990. до 2021, упркос пандемији вируса корона, показује о истраживање објављено у часопису „Лансет“.

Расту очекиваног животног века у целом свету у последњих 20 година допринело је неколико фактора, међу којима је и смањење броја смртних случајева од последица цревних инфекција попут дијареје.

Кључни фактори

Како објављује истраживачки тим са америчког Института за здравствену метрику и евалуацију здравља у Вашингтону, други највећи утицај на продужење очекиваног животног века приписује се смањењој смртности од последица инфекција доњег дисајног система.

– То је очекивани животни вијек продужило за 0,9 година – објављено је у студији.

Кључни фактори који доприносе продужењу животног века јесу и смањена смртност од последица можданог удара и од болести крвног система

За време пандемије забележен пад животног века

Стручњаци напомињу да је са почетком пандемије вируса корона очекивани животни век у свету „пао“ за 1,6 година због великог броја смрти повезаних са ковидом 19.

Истраживачи сматрају да ће тренд дужег живота бити настављен.

У склопу студије, научници су проучили више од 56.000 узорака и података који су им били на располагању, попут резултата обдукција, пописа становништва и регистра о оболелима од рака.

Циљ је био да анализирају глобални утицај болести, повреда и фактора ризика на очекивани животни век одраслих особа.

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.