Почетна » Историја » Гардош, једина преживела Миленијумска кула која (можда) води до Калемегдана

Симбол Земуна

Гардош, једина преживела Миленијумска кула која (можда) води до Калемегдана

Један од најчешће посећиваних симбола Београда, Гардош кула, налази се у Земуну, тик изнад десне обале Дунава, подигнута на темељима древне тврђаве Таурунум из 9. века.

Добила је назив и Миленијумска кула. Она је један од седам споменика изграђених на различитим странама света, потпуно различите архитектуре, у част прославе хиљадугодишње владавине мађарске власти, на овим просторима.
Према легенди, Мађарска је настала спајањем седам племена па је због тога било симболички важно подићи и седам споменика. Два споменика изграђена су у Мађарској, два у Словачкој, један у Украјини, један у Румунији и један у Земуну, док је у центру Будимпеште подигнуто централно обележје.

По завршетку Првог светског рата, Аустроугарска монархија се распала, а куле које су Мађари сматрали својима, нашле су се ван граница мађарске државе. Срушене су, а једино је Гардош кула остала да стоји, као један од последњих симбола некадашње мађарске монархије.

Овај Миленијумски споменик, направљен од камена и опеке, пројектовале су мађарске архитекте. Висок је 36 метара, а градња је завршена 5. августа 1896. године. Уређен је и парк око куле, а на дан свечаног отварања одржано је богослужење у земунским црквама.

Поглед са Гардоша
Поглед са Гардоша

Као једна од последњих преживелих симбола несталог царства, привлачи пажњу бројних архитеката и историчара. Зато и не чуди што прича о њој прати и легенда о тајном тунелу, којим се испод Дунава може стићи до тврђаве на Калемгдану.
Назив овог јединственог споменика познатог као Гардош или Миленијумска кула, у народу се везује и за догађаје из средњег века и Сибљанин Јанка (Јаноша Хуњадија), мађарског витеза и великог борца против Турака.
Овај велики ратник, умро је у тврђави на Гардошу, 440 година пре зидања куле. У знак сећања, народ је кулу назвао по њему.

Рушевине тврђаве и Кула Гардош представљају најстарије грађевинске остатке у језгру Земуна. Кула Гардош, Миленијумска или кула Сибљанин Јанка, како је ко назива, проглашена је 1948. године спомеником културе од посебног значаја. Након рестаурације, која је започета 2006. године, постала је и једна од најпосећенијих туристичких дестинација.

Са видиковца се пружа поглед на Дунав, Земун, Београд. Данас се у кули Гардош налазе атеље и галерија, у оквиру које постоји стална изложбена поставка, посвећена лику и делу српском научнику Милутину Миланковићу.

Гардош, као једина преживела Миленијумска кула, сведочи и даље о томе какав је Београд био кроз векове и да су све културе и народи који су прошли кроз главни град Србије, од ње направили метрополу каква је данас.

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.