Почетна » Спорт » Фудбалски клубови Премијер лиге забрањују спонзорство кладионицa

Промене у свету острвског фудбала

Фудбалски клубови Премијер лиге забрањују спонзорство кладионицa

Клубови енглеске Премијер лиге су се колективно сложили да ће повући спонзорство кладионица са предње стране својих дресова до краја сезоне 2025-26. Међутим, клубови ће и даље моћи да приказују брендове кладионица на местима као што су рукави дреса и LED рекламе, а имаће дозволу да обезбеде нове уговоре за предњу страну дреса пре рока.

Осам клубова у елитном рангу имају спонзорство кладионица на предњој страни дреса, што се процењује на око 60 милиона фунти годишње.

Смањење оглашавања у сврхе клађења

Ова одлука је следила након консултација између лиге, њених клубова и Министарства за дигитализацију, културу, медије и спорт (DCMS), у оквиру трајне ревизије тренутног законодавства о клађењу у Великој Британији. Овај потез ће учинити Прeмиjер лигу првом спортском лигом у Великој Британији која је добровољно предузела такав корак како би смањила оглашавање клађења. Лига такође сарађује са другим спортовима у развоју новог кодекса за одговорно спонзорство клађења.

Очекивало се да влада неће предложити забрану спонзорства клађења, већ да ће се Прeмиjер лига добровољно сложити с променом.

Реформе Закона о клађењу из 2005. године углавном су усаглашене док је бивши премијер Борис Џонсон био на функцији, пре него што је поднео оставку у јулу прошле године, што је довело до одлагања објављивања „Белог папира“ о клађењу. Лучи Фреjзер, која је именована за министарку културе, медија и спорта у фебруару, изјавила да „поздравља одлуку Прeмиjер лиге“.“Већина одраслих особа се клади безбедно, али морамо препознати да фудбалери представљају узоре који имају огроман утицај на младе људе“, додала је.

„Желимо да сарађујемо са институцијама као што је Прeмиjер лига и да учинимо праву ствар за младе навијаче. Ускоро ћемо представити „Бели папир“ о клађењу како бисмо ажурирали заштиту кладоничара и осигурали да они који су у опасности од коцкања и ове зависности буду заштићени.“

Foto: Consultancy. uk

Каква је позадина?

Портпарол DCMS-а рекао је BBC Sport-u у мају прошле године да врше „најопсежнију“ ревизију закона о клађењу у последњих 15 година како би се осигурало да су прилагођени дигиталном добу“.

Заговорници шире забране тврде да је спонзорство клађења у фудбалу нормализовало индустрију и да су потребни строжији прописи ради заштите деце и других рањивих група.

„Савет за клaђење и коцкање“, који представља индустрију, рекао је да „претежна већина“ од 22,5 милиона људи у Великој Британији који се кладе сваког месеца то чине „сигурно и одговорно“. Додали су да „стопа проблема клађења остаје ниска према међународним стандардима, а она износи 0,3% одрасле популације Велике Британије – што је мање од прошлогодишњег узорка од 0,4%.

Колективна забрана креће од сезоне 2025/2026.

У јануару се група навијача Астон Виле састала с извршним директором Христијаном Пурслуом након што је клуб наводно потписао уговор сa азијском клдионицом BK8. Касније су издали саопштење у коме стоји да „комерцијална стварност јесте да такви спонзори клубовима ван шест најбољих нуде финансијски двоструко више од компанија које се не баве клађењем“.

Премијер лига је раније изјавила да „саморегулативни приступ пружа практичну и флексибилну алтернативу законодавству или потпуној забрани“.

Договорено је да ће колективна забрана почети након 2025-26. како би се клубовима помогло у транзицији изван спонзорства клађења на дресовима.

Енглеска фудбалска лига (ЕFL), која је спонзорисана од стране Скај Бета, раније је изјавила да би потпуна забрана спонзорства клађења за њених 72 члана коштала клубове 40 милиона фунти годишње.

Став ЕFL-а о индустрији клађења дуго траје, сматрајући да би требала допринети финансијској одрживости професионалног фудбала, имајући у виду значајну суму новца коју зарађује од игре.

Председник Рик Пери је раније изразио уверење ЕFL-а да је приступ заснован на доказима много кориснији од потпуне забране.

Foto: The Mirror

Иако ова ситуација није савршена, представља велики корак

Прошлог лета, фудбалски клуб Евертон потврдио је да су постигли рекордан уговор на више година са клаодничарском и спортском платформом Stake.com.

Након што је објављено да је договор постигнут у четвртак, тренутни менаџер Евертона, Шон Дајч, изјавио је: „Нећу се превише укључивати у расправе о оцењивању, али донета је колективна одлука и све стране су се сложиле с тим.“

Прeма кампањи „The Big Step“, која се залаже за окончање оглашавања и спонзорства клађења у фудбалу, пре мало више од три године скоро 30 клубова у Премијер лиги и Чемпионшипу имали су клаодничарске компаније на предњој страни својих дресова.

„Са данашњим саопштењем, приближавамо се тренутку када ће тај број бити 0“, рекао је „The Big Step“ у саопштењу. „То је значајно признање штете коју узрокује спонзорство од стране клађења. Али само померање логотипа на други део опреме док се дозвољава оглашавање на терену и спонзорство лиге је потпуно некохерентно.

„Без владиног деловања у вези са свим облицима огласа за клађење у фудбалу, на сваком нивоу, онлајн казина ће искористити било које добровољне мере и наставити да рекламирају своје производе путем нашег националног спорта.

„Иако ова ситуација није савршена, представља велики корак. Влада и сам спорт сада морају да схвате реалност да су огласи за клађење нездрави, непопуларни и да ће бити избачени из фудбала. Одлагање тог тренутка значи ризиковање здравља и живота још једне генерације младих навијача.“

„Gambling with Lives“, заједница породица које су изгубиле вољене особе због самоубистава повезаних с клађењем, изјавила је да је ово „далеко од савршеног, али је свакако добродошао потез и значајно признање штете коју узрокује оглашавање и спонзорство клађења“.

Foto: The Times

Потпуна забрана одувек је изгледала мало вероватно

Вест о овој добровољној забрани не иде довољно далеко за неке активисте. Они укупљују на утицај који Прeмијер лига има на децу и младе људе и тврде да спонзорство клађења у фудбалу представља кључни део процеса нормализације индустрије (како они то виде).

Чак и после 2026. године, имена кладионица ће и даље бити на банерима око стадиона и на рукавима дресова одраслих играча.

Многи су желели потпуну забрану оваквог спонзорства и оглашавања у фудбалу. То је одувек изгледало мало вероватно.

Сви погледи су упрти ка новој министарки за културу, Луси Фрејзер, која наставља где су стала тројица њених претходника, обликовање закона о клађењу како би били прилагођени свету онлајн клађења.

Било је интензивног лобирања посланика од стране индустрије и оних који се залажу за реформе – а то лобирање је достигло врхунац у последњим недељама док се доносе крајње одлуке о томе шта ће то тачно значити у пракси.

Извор: bbc.com

Превод и припрема: Редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.