Почетна » Геоаналитика » Египат под притиском избеглица из Газе

Мир између Израела и Египта на искушењима

Египат под притиском избеглица из Газе

     Египат је од почетка рата у Гази чврсто био при ставу да неће прихватати палестинске избеглице. Али док Израел наставља са својом офанзивом у јужној Гази, терајући хиљаде Палестинаца ка Египту, притисак се повећава дуж границе. Рат би на крају могао да примора Каиро да прихвати расељене грађане Газе — угрожавајући вишедеценијски мир између Израела и Египта.

Откако је Израел започео свој узвратни рат у Гази након напада Хамаса 7. октобра, скоро 20.000 Палестинаца је убијено, а више од 50.000 рањено, према Министарству здравља Газе. Читави делови енклаве су у рушевинама. Уједињене нације процењују да је 85 одсто од својих 2,2 милиона људи расељено слушајући израелске директиве да побегну на безбедније тло, међутим, врло је вероватно да су се они нашли на неком другом, новом бојном пољу.

Сурови услови у којима живе палестинске избеглице

Многи су пронашли склониште у најјужнијем граду Рафи, дуж границе са Египтом, где су смештени у домове, школе и шаторске кампове. Други спавају на улици. Болест се шири. Помоћ је далеко од довољне да задовољи огромне потребе цивила, а израелско бомбардовање је отежало њену испоруку.

Foto: The New Humanitarian

  „Израелци су обећали да се било какви војни кораци неће прелити на египатску страну границе, али хуманитарна ситуација је тешка“, рекао је бивши египатски дипломата, говорећи под условом анонимности да би разговарао о осетљивом безбедносном питању. . „Још увек имате изгледе за прилив Палестинаца из Газе на Синај“, додао је бивши дипломата. „Било да се то деси као резултат намерне израелске војне стратегије или подразумевано… то може бити разлика без разлике“.

Док земља јача своју границу на северном Синају, највиши египатски изасланици удвостручују напоре да избегну такав сценарио и залажу се за прекид ватре. Египат је понудио сигурно уточиште милионима људи који су побегли од недавних сукоба у Судану, Либији, Јемену и Сирији.

Али масовно расељавање Палестинаца током оснивања Израела 1948. године – овде познато као Накба, или „катастрофа“ на арапском – још увек се налази у великој мери у регионалној психи. Арапске владе страхују да Израел неће дозволити Палестинцима који напусте Газу да се врате након рата.

Foto: The New Humanitarian (Izbeglice iz Sudana)

Примедбе неких израелских политичких личности које позивају на уклањање Палестинаца из енклаве појачале су ту забринутост – као и документ израелског обавјештајног министарства, који је процурио у октобру, у којем се чинило да се предлаже трајни трансфер у Египат. Групе радикалних досељеника, кључни подржаваоци десничарске владе премијера Бењамина Нетањахуа, одржавају конференције како би се залагали за израелско пресељење Газе.

Нетањаху и високи званичници одбране тврде да је војни циљ Израела да порази Хамас, а не да изврши депопулацију палестинске области.

Мир између Египта и Израела се мора сачувати

Али „то је идеја коју су део десничарског руководства прихватили као праву опцију“, рекла је Ксенија Светлова, виши нерезидентни сарадник у Атлантском савету и бивши члан израелског парламента, Кнесета. „Они не разумеју сложеност, занемарују ризике и не схватају колико је деликатна динамика између Израела и Египта, динамика коју вреди сачувати.

С обзиром да јавно расположење у Египту стоји иза палестинског циља, највиши званичници су од 7. октобра јасно ставили до знања да Каиро неће подржавати још једно масовно расељавање. Египат је омогућио излазак хиљада страних држављана и Палестинаца повезаних са страним ентитетима преко граничног прелаза Рафа од краја октобра. Али онима који прођу не смеју да остану у Египту дуже од неколико дана. Каиро је такође забринут за безбедност, забринут да ће Хамасови милитанти упасти у северни Синај.

„Одбацујемо чин расељавања Палестинаца са њихове земље“, рекао је египатски председник Абдел Фатах Ел-Сиси средином октобра, упозоравајући да би пресељење становника Газе на Синај значило „пребацивање напада на Израел на египатску територију, што угрожава мир између Израела и земље од 105 милиона људи“.

Foto: Politika (Abdul Fateh el Sisi)

Став Египта је јасан

Високи амерички, европски и арапски званичници који су блиско сарађивали са својим египатским колегама кажу да је став Каира по том питању непоколебљив.

„Никада није било двосмислености Египћана око расељавања Палестинаца из Газе на египатску територију“, рекао је високи амерички дипломата, говорећи под условом анонимности како би разговарали о деликатним преговорима.

„Свака нејасноћа у вези са овим је радиоактивна у Египту“, додао је дипломата. Али услови на терену у Гази су се значајно погоршали након више од два месеца рата.

Foto: The Times of Israel (Palestinci mole za hranu u Rafi)

 

Палестинци су у великом страху

Тaер Абу Аун (35) из града Газе, два пута је расељен. Он и његова супруга и њихов двогодишњи син су сада у шатору у Рафи. Храна је оскудна, а породица је била приморана да пије контаминирану воду, рекао је он за Пост у телефонском разговору у понедељак. Његов син Фарес има сталну температуру и уплашен је честим експлозијама.

Абу Аун је рекао да страхује да ће израелска копнена операција ускоро изазвати борбе и хаос у Рафи. „Онда неће бити куда да се бежи“, рекао је.

„Ја сам против напуштања Газе“, рекао је он, назвавши то „илегалним и нехуманим“. Али „ако границе са Египтом буду бомбардоване и границе ми се отворе, а ја више не осећам да је ово место безбедно за мене и моју породицу, нећу оклевати да спасем своју породицу и одем у Египат.“

Египат осећа притисак

Изгледа да Египат осећа притисак, пославши министра спољних послова Самеха Шукрија у Вашингтон раније овог месеца да понови став Каира. Египат је такође предводио необавезујућу резолуцију прошле недеље у Генералној скупштини УН, која је одобрена великом већином, позивајући на хитан прекид ватре.

Генерални секретар УН-а Антонио Гутереш рекао је глобалним креаторима политике у Дохи прошле недеље да очекује да ће се „ јавни ред ускоро потпуно сломити“ у Гази, што ће допринети „повећаном притиску за масовно расељавање у Египат“.

 2008. године, хиљаде Палестинаца је привремено појурило у Египат након што су Хамасови милитанти пробили рупу у граничном зиду. „Ово је заиста био трауматичан тренутак за Египћане и они не желе да се овај догађај понови. Тако да сам сасвим сигуран да су две стране веома координисане” док се ID гура према југу, рекао је Мајкл Милштејн, бивши саветник израелског координатора владиних активности на територијама, који надгледа цивилну политику Израела на Западној обали и Појасу Газе. . Али ако Палестинци пожуре са границом, „на крају дана, не можете оставити људе да умру“, рекао је бивши арапски дипломата, говорећи под условом анонимности како би разговарали о осетљивим разматрањима. „Политичка позиција је једно, али потребе на терену и оно што се форсира на терену је друга прича.

Foto: @michaelmislhtein-from X

 

У том случају, додао је бивши дипломата, Египат ће вероватно тражити уверавања од Сједињених Држава и Израела да ће свако расељавање Палестинаца бити привремено. У међувремену, Египат је изградио бетонски зид и земљане берме дуж своје стране границе, према видео снимку који је у суботу објавила Синајска фондација за људска права, група за праћење са седиштем у Великој Британији са тимом на северном Синају.

Војска је такође појачала своје присуство. Током две медијске турнеје у октобру, репортер Поста видео је редове тенкова и војних возила постављене дуж пута за Рафах. Како тензије расту дуж границе, односи између Каира и Израела — ојачани ближом безбедносном сарадњом последњих година — су у опасности од слома, каже Мирет Маброук, директорка програма египатских студија на Блискоисточном институту са седиштем у главном граду Сједињених Држава.

„Није у интересу Израела да дестабилизује Египат на било који начин“, рекла је она, а Бирнбаум  известио из Вашингтона. .

 

Извор: The Washington Post, The New Humanitarian

Превод и припрема: Редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.