Почетна » Друштво » Да ли нам прети несташица воде

Глобална упозорења

Да ли нам прети несташица воде

Светска организација за зашиту природе упозорила је на интензиван губитак слатководних екосистема који прети опстанку људи и свим бићима на Земљи и позвала владе, корпорације и финансијске институције да хитно повећају улагања у одрживу водену инфраструктуру и помогну да се тај губитак заустави.

Вода, најдрагоценији, а недовољно цењен ресурс на свету, лежи у срцу растуће глобалне кризе која прети људима и свим бићима на Земљи.

У извештају „Висока цена јефтине воде” наведено је да се годишња економска вредност воде и слатководних екосистема процењује на 58 милијарди америчких долара, што је еквивалент 60 одсто глобалног бруто домаћег производа, међутим, светски слатководни екосистеми на силазној су путањи и све су већи ризик за те вредности.
Упозорено је да је од 1970. године свет изгубио трећину мочварних подручја, док су популације слатководних животиња у просеку смањене за 83 одсто.

Овај тренд, како је наглешено, допринео је повећању броја људи који се суочавају с недостатком воде и несигурношћу у погледу хране, јер су бројна језера и реке пресушиле, загађење се повећало, а извори хране су све мањи.
У извештају се наглашава и потреба за бољим прилагођавањем на све лошије утицаје климатских промена – од суша и екстремних поплава до раста нивоа мора.

„Вода и слатководни екосистеми нису само темељ наше економије, већ и извор живота на нашој планети и будућности. Здраве реке, језера и мочваре кључне су за сигурност воде и хране, прилагођавање климатским променама и очување биолошке разноврсности, али такође, пружају непроцењиве културне и духовне вредности које су изузетно важне за добробит људи широм света”, истакла је извршна директорка Светске организације за зашиту природе Адрије Наташа Калауз.

Према њеним речима, последњи је тренутак да владе, корпорације и финансијске институције уложе средства у заштиту и обнову слатководних екосистема како би осигурали будућност у којој вода у изобиљу тече за све.

Извештај утврђује и да директне економске користи, попут потрошње воде за кућне потребе или наводњавања пољопривреде и индустрије, износе минимално 7,5 милијарди америчких долара годишње.
Такође, процењује да су невидљиве користи попут прочишћавања воде, побољшања здравља тла, складиштења угљеника и заштите заједница од екстремних поплава и суша, и до седам пута веће, око 50 милијарди долара.

„Међутим, деградација река, језера, мочвара и подземних вода такође прети тим вредностима. Испумпавање неодрживих количина воде, штетне субвенције, промене токова река, загађења и утицаји повезани с климатским променама угрожавају слатководне екосистеме. Више од две трећине највећих светских река више немају слободан ток, док мочваре и даље губимо три пута брже од шума”, наведено је у извештају.

Упозорава се и да уз лоше управљање водама, уништавање слатководних екосистема оставља милијарде људи широм света без приступа чистој води и санитарним условима, док ризици повезани с водом за пословање и економију расту.

До 2050. године, око 46 одсто глобалног БДП-а могло би да долази из подручја која се суочавају с кризом воде, што би био пораст у односу на данашњих 10 одсто.

Извор: Политика

Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.