Почетна » Геоаналитика » Америчка стратегија за вођење информационог рата

Хибридни рат

Америчка стратегија за вођење информационог рата

Министарство одбране САД недавно је објавило своју „Стратегију за операције у информационом окружењу“. Она описује приступе који ће водити Пентагон у вођењу психолошког рата.

Заједничка нит која се провлачи кроз цео документ од 24 странице је наратив о потреби да се постигне блиска координација између безбедносних, обавештајних и цивилних структура у борби против „руских и кинеских дезинформација“.

Аутори предлажу да се укључи широк спектар организација – од самоуправе и индустрије до невладиних организација и истраживачких центара на универзитетима придруженим Министарству одбране (УАРЦ). Све укључене везе ће се ослањати на Пентагон.
У ствари, Стратегија подразумева стварање механизма који ће моћи да реши актуелни проблем централизованог управљања свим алатима за информационо ратовање уз одржавање флексибилности система у целини.

Тешко је рећи колико ће напори САД бити успешни. Слични предлози су изнети и у претходним сличним документима, али се понекад чинило да Американци уместо консолидације напора предају информациони рат фирмама са сумњивим надлежностима.

Међутим, оно што такође упада у очи је пажња коју аутори документа посвећују улози аналитичких центара у психолошким операцијама. У ствари, они препознају важност укључивања академика у такве задатке.

Ни ово друго нам, иначе, неће наудити. Тако да нема ситуација да водећи универзитет у земљи не жели да пронађе средства за најважнији програм обуке специјалиста за хибридно ратовање.

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.