Почетна » Геоаналитика » БРИKС планира стварање платног система заснованог на блокчеjн технологији

Све у циљу смањења зависности од западних валута

БРИKС планира стварање платног система заснованог на блокчеjн технологији

Група БРИКС, коју чине економије у развоју Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна Африка, планира да створи платни систем заснован на дигиталним технологијама, изјавио је Јури Ушаков, високи саветник за спољну политику руског председника Владимира Путина, у интервјуу за „TASS“.

Foto: TASS / Juri Ušakov

Према речима Ушакова, систем би био „ван политике“ и не би зависио од националних агенди или FIAT валута земаља широм света.

Циљ је независан систем плаћања унутар БРИКС-а

„Верујемо да је важан циљ за будућност стварање независног система за плаћања унутар оквира БРИКС-а који би био заснован на најмодернијим технологијама, попут дигиталних валута и блокчеин технологије“, изјавио је Ушаков. „Био би погодан за сваку државу, особу и посао, и не би захтевао значајне трошкове.“ Саветник председника није прецизирао детаље или временски оквир за развој новог система.

Ушаков је напоменуо да БРИКС планира да се фокусира у 2024. години на повећање своје улоге у међународним монетарним и финансијским системима. Русија тренутно председава групом, а Москва је више пута истицала да јој је приоритет повећање плаћања у националним валутама унутар блока.

Foto: CivilsDay

Ради се на алтернативама америчком долару

„Радићемо на даљем развоју Аранжмана за случај контингенција (CRA), пре свега у вези са употребом валута које су алтернатива америчком долару“, изјавио је Ушаков.

CRA је суштински заједничка резерва валута доступна чланицама у случају кризе ликвидности, намењена пружању средстава за несметано трговање чак и под интензивним притиском, као што су међународне санкције.

БРИКС, који је раније обухватао Бразил, Русију, Индију, Кину и Јужну Африку, доживео је велико проширење ове године када су се у јануару придружиле Саудијска Арабија, Иран, Етиопија, Египат и Уједињени Арапски Емирати.

Током протекле године, земље чланице БРИКС-а брзо су се удаљиле од употребе долара и евра у поравнањима и нагодбама унутар блока.

Уместо тога, повећали су употребу националних валута, посебно јер су санкције Запада услед украјинске кризе учиниле готово немогућим за Русију да обавља међународне трансакције користећи западне новчане јединице и платне системе попут SWIFT-a. Удео националних валута у уговорима о поравнању Русије са земљама чланицама БРИКС-а скочио је на 85% на крају 2023. године, у односу на само 26% пре две године. 

 

Извор: RT.com, TASS

Превод и припрема: Редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.