Почетна » Култура » „Доброчинитељ“: Филм о визији и делима Симе Игуманова, великог хуманисте и заштитника просвете

Сима Игуманов је био велики хуманиста и задужбинар

„Доброчинитељ“: Филм о визији и делима Симе Игуманова, великог хуманисте и заштитника просвете

Филм „Доброчинитељ“ о Сими Андрејевићу Игуманову, једном од највећих српских задужбинара, биће премијерно приказан у четвртак, 24. октобра од 20 сати у Дому културе „Грачаница“. Дан после тога, од 13:30 часова, филм ће бити представљен и у Призренској Богословији.

Чика Сима – заштитник просвете и сиротиње

Добри чика Сима, заштитник просвете и сиротиње, Призренац – син цркве и наследник Немањића, добио је своје филмско лице. У „Доброчинитељу“ поклоници филмске уметности препознаће емоције, историју, проблеме и себе.

Ово дело, које потписују продуцент Милан П. Кићевац и режисер Бошко Милосављевић, доноси дубоко емотивну и информативну причу о животу и делу Игуманова.

Тим иза пројекта

Лик Симе Игуманова тумачи драмски уметник Слободан Тешић, док нарацију пружа Виктор Савић, а текст чита Ненад Јездић. Филм је подржан од стране Канцеларије за Косово и Метохију, Дома културе „Грачаница“ и Српске православне цркве, а благослов за снимање дао је митрополит Теодосије.

Сима Игуманов – добротвор

Сима Андрејевић Игуманов је био велики хуманиста. Од 1846. године радио је као трговац у Цариграду и Одеси, а потом се настанио у Кијеву. Бавио се прерадом и трговином дувана, а добротворним радом почео је да се бави када се обогатио. Слао је прилоге црквама и манастирима у Старој Србији. Улагао је у школовање младих Срба и подизао школе.

Призренска Богословија – велики задужбинарски подухват

У свом родном Призрену је 1872. године подигао Богословско-учитељску школу, данас Призренску богословију. Школовање српских младића било је бесплатно, имали су обезбеђене уџбенике и школски прибор.

Школа је била попут интерната, па су у њој ђаци и учили и спавали. Циљ је био да се унапреди школски систем у Старој Србији. Тај систем је осмислио Сима заједно са својим сарадницима и пријатељима, а могао се успешно реализовати искључиво новим школама и школовањем што већег броја српских младића.

Богословија у Призрену
Foto: Novosti

Игуманова палата – сведочанство задужбинарства у Београду

У Београду, на Теразијама, налази се задужбина Симе Андрејевића – Игуманова палата. Подигнута је 1938. године према пројекту Петра и Бранка Крстића, у стилу модернизма. На прочељу фасаде налази се натпис: „Задужбина Симе Андрејевића Игуманова Призренца“.

На врху зграде првобитно се налазила скулптура Симе Игуманова са сином и сирочићима у косовско-метохијском оделу. После Другог светског рата, палата је национализована, а 1950. године, по наредби градског урбанистичког одсека, скулптура је исечена апаратима за варење. Међутим, враћена је 2021. године.

Игуманова палата
Foto: Igumanova palata

Последње године и наслеђе

Сима Андрејевић Игуманов преминуо је 24. фебруара 1882. године у Призрену, а према сопственој жељи сахрањен је у породичној гробници у манастиру Светог Марка у селу Кориша код Призрена.

У Старој Србији остао је упамћен као један од првих задужбинара у области школства и народне просвете.

Извор: Политика

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.