Почетна » Наша Србија » Копаоничка љубичица: Јединствено благо српске природе

Ендемска врста која опстаје само на Копаонику

Копаоничка љубичица: Јединствено благо српске природе

Копаоничка љубичица (Viola kopaonikensis) је биљка са изузетним еколошким и симболичким значајем. Ова ендемска врста препознатљива је по својим нежним жутим цветовима величине до 2 cm и овалним, назубљеним листовима.

Расте искључиво на Копаонику

Расте искључиво на Копаонику, тачније на серпентинским стенама у високопланинском подручју, између 1500 и 2000 метара надморске висине, где су услови за живот веома специфични и сурови.

Серпентински терен на којем се ова биљка налази садржи минерале који нису погодни за већину биљака, али Копаоничка љубичица успева да опстане захваљујући својој прилагодљивости.

Управо због тих специфичних услова, ово је једино место на свету где ова биљка може да расте, што је чини посебно осетљивом на промене у њеном природном станишту.

Копаоничка љубичица
Foto: Flickr

Законом строго заштићена

Биљка је законом строго заштићена, а њена популација се редовно прати у оквиру активности Националног парка Копаоник, који представља дом за многе друге ретке и заштићене врсте, попут аутотхоне поточне пастрмке, ендемичних лептира и бројних врста птица​.

Способност брзе регенерације

Једна од занимљивих карактеристика Копаоничке љубичице је њена способност регенерације и ширења путем семена, али због сурових станишта и ниских температура у њеном природном окружењу, њена стопа раста је спора. Поред тога, њено цветање траје само кратко током лета, што додатно ограничава могућност њеног распрострањивања.

Значај ове биљке надмашује њену биолошку реткост. Као симбол Копаоника, љубичица подсећа на важност очувања природних лепота и ендемских врста, које доприносе јединствености екосистема овог планинског масива.

Геоморфолошки споменици, попут Лисичје стене и Сувог врха, који се налазе у непосредној близини, додатно обогаћују природно окружење у којем Копаоничка љубичица опстаје​.

Очување ове биљке није важно само са аспекта биодиверзитета, већ и као симбол еколошке равнотеже која постоји на Копаонику већ вековима.

 

Извор: Hop na Kop, Turizam u Srbiji, Srbija pod Lupom

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.