Почетна » Наша Србија » Метох Хиландара — Манастир Сланци

Метох Хиландара — Манастир Сланци

Манастир Сланци, или пуни назив Манастир Светог архиђакона Стефана, представља важну светињу која се налази у близини Београда, код истоименог насеља. Овај манастир је метох, односно посед манастира Хиландара, и заштићени је археолошки локалитет.

Иако није познато када је тачно подигнут манастир и ко је био његов ктитор, најстарији подаци из 1560. године га помињу као „манастир Ваведеније код села Оршљан“. Народно предање манастир везује за династију Немањића, са две верзије догађаја: према првој, основао га је свети Сава почетком 13. века, а друга нам преноси да је ктитор Сланаца био краљ Драгутин крајем 13. века.

Манастир је током векова поделио бурну историју свог народа. У првој половини петнаестог века, када је српска престоница пренешена у Београд, за време владавине деспота Стефана Лазаревића, манастир је уз нагли развој нове престонице доживео свој процват.

Године 1900. на овом месту је подигнута мала капела са правоугаоном основом и двосливним кровом. Ова капела је служила својој сврси све до 1968. године, када је отпочета темељна обнова манастира.

Пројекат реконструкције капеле, њеног проширења и изградње новог конака израдио је архитекта др Драган Тадић. Капела је проширена додавањем певничког и олтарског простора са источне стране, док је изнад западног дела подигнут мањи звоник. Са јужне стране цркве је изграђен конак.

Радови на реконструкцији су завршени 1970. године и храм је био освештан на дан храмовне славе. У темеље манастирског храма и конака су положене повеље исписане на пергаменту у којима је писало: „…Обнављајући с Божијом помоћу ову светињу Немањића, додељујемо јој свету мисију да се у њој, као метоху манастира Хиландара у Светој Гори, припремају млади монаси за подвижнички живот у манастиру Хиландару.“

Оснивање оваквих метоха је било уобичајено не само за Хиландар, већ и за остале Светогорске манастире. Хиландару су већ од самог оснивања (1198. године), па до половине 15. века даривани богати заветни поклони – цркве и манастири са имањима, селима, атарима, виноградима и шумама. Међутим, оваква врста помоћи је престала са наступањем вишевековног турског ропства.

Метох Хиландара

Манастир Сланци је метох манастира Хиландара. У темеље манастирског храма и конака су положене повеље исписане на пергаменту у којима је писало: „Обнављајући с Божијом помоћу ову светињу Немањића, додељујемо јој свету мисију да се у њој, као метоху манастира Хиландара у Светој Гори, припремају млади монаси за подвижнички живот у манастиру Хиландару.“

Манастир је свој процват доживео од 1961. године када креће обнова манастира, када се подиже нова црква са конацима и капелом. Нова црква је грађена по опису старог храма који се налазе у изворима.

Манастир Сланци
Манастир Сланци

Многи су чудотворну појаву на икони Богородице Тројеручице, запажену на Преображење 1989. године, сматрали наговештајем великог страдања српског народа које се убрзо збило.

Братство манастира Сланци тренутно броји 12 чланова на челу са игуманом јеромонахом Андрејем Јовичићем. Осим њега у манастиру има још 2 јеромонаха, док међу искушеницима има неколико студената Богословског факултета.

Манастир Сланци је важно место за духовни развој и образовање, где се организују предавања у оквиру трибине Духовни разговори. Ова светиња је важан део наше историје и духовности, и место где се чува и негује наша вера и традиција.

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.