Почетна » Наша Србија » Мали Дунав: Оаза знања и природе на корак од Београда

Образовно-научни парк који спаја природу и историју

Мали Дунав: Оаза знања и природе на корак од Београда

На обали реке Дунав, у срцу Огледног добра „Радмиловац“, само 12 километара од Београда, простире се јединствени научно-образовни парк – Мали Дунав.

Овај центар за рибарство и примењену хидробиологију пружа савршено уточиште за љубитеље природе, али и простор за истраживање и едукацију о воденим екосистемима, њиховој заштити и значају.

Део је Пољопривредног факултета Универзитета у Београду и представља живу макету реке Дунав, дугу преко 1.000 метара, створену у бившем потоку Шугавац, сада трансформисаном у чисту водену оазу.

Едукативни садржаји

Једна од најважнијих функција Малог Дунава је едукација. Ово место је отворено за све – од деце предшколског узраста до одраслих – са циљем да кроз интерактивне програме науче више о воденом свету.

Мали Дунав: Оаза знања и природе на корак од Београда
Foto: Dnevnik Ljilje Učiteljice

Јавна акваријумска поставка представља врсте риба које настањују Дунав и његове притоке, док мини зоолошки врт садржи бројне врсте водених птица. Посетиоци могу видети и ботаничку башту, станиште барских корњача, али и јединствени кутак посвећен води – њеном значају за живот на планети.

Мали Дунав
Foto: Dnevnik Ljilje Učiteljice

Центар такође нуди разноврсне радионице и образовне активности, укључујући обилазак Насеља праисторијског рибара, где се кроз реконструкције старих насеља осветљава историја Дунава, од доба пећинског човека до цивилизација као што су Лепенски вир и Винча.

Мали Дунав
Foto: Deciji grad

Ова јединствена шетња кроз праисторију пружа поглед на живот уз Дунав у праисторијским епохама, стварајући везу између данашњих посетилаца и древних култура које су се развијале уз ову велику европску реку​.

Научни и истраживачки центар

Поред тога што је туристичка атракција, Мали Дунав је и важно научно средиште. Огледно добро „Радмиловац“, на коме се налази, простире се на 85 хектара и користи се за истраживачке пројекте Пољопривредног факултета.

Комплекс укључује мрестилиште риба, експерименталне рибњачке базене, као и хале са модерним акваријумима и напредним технологијама за праћење квалитета воде и исхрану риба. Научници и студенти овде проучавају исхрану, селекцију и узгој рибљих врста, као и различите аспекте очувања водених ресурса​.

Посебно занимљив део је Дунавско острво, на којем се налази Аласка колиба – музеј рибарства, где посетиоци могу сазнати више о традиционалним начинима риболова. На острву Еволуције живота на земљи, центар пружа приказ како је живот на планети еволуирао, чинећи ово место правим образовним центром за све љубитеље природе и науке.

Рекреација и туризам

Мали Дунав не пружа само научне и едукативне активности, већ је и одлична дестинација за рекреативне посете. Две главне риболовачке зоне омогућавају посетиоцима да уживају у спортском пецању, а за оне који преферирају опуштање, ту су мирни простори за одмор уз реку, летња учионица, простори за пикнике, па чак и пловидба малим дрвеним чамцима по „Малом Дунаву“​.

Такође, љубитељи природних производа могу пробати студентска вина и домаће џемове, произведене од воћа узгајаног на овом имању. Ту су и бројне сорте сезонског воћа, пчеларски производи, као и дегустациона сала, где посетиоци могу уживати у локалним специјалитетима.

Одрживи туризам

Мали Дунав је пример одрживог туризма, где се природни ресурси користе са великом пажњом и поштовањем.

Вода која тече кроз центар црпи се са дубине од преко 120 метара, а центар је дизајниран тако да истиче еколошку важност реке Дунав и потребу за очувањем водених станишта.

Кроз истраживачке пројекте и едукативне програме, центар доприноси подизању свести о важности заштите животне средине и одрживом коришћењу природних ресурса​.

За посетиоце свих генерација, Мали Дунав представља идеално место за учење, рекреацију и релаксацију у природи, нудећи спој науке, културе и уживања у једном од најлепших природних амбијената надомак Београда.

Извор: Turizam Srbije, Daljine.rs, Naslovi.net, Deciji Grad, Euronews.rs

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.