Почетна » Наша Србија » Дивчибаре – оаза мира и нетакнуте природе

Природне лепоте Србије

Дивчибаре – оаза мира и нетакнуте природе

На око стотинак километара од Београда, на планини Маљен, смештена је висораван Дивчибаре. Налазе се на 980 метара надморске висине и карактерише их изузетно погодна клима. Ово туристичко место иделно је за целу породицу током целе године – чист ваздух, нетакнута природа, а и близу је главног града.

Дивчибаре многи називају „дечјом планином“, један од разлога је тај што се током целе године најмлађима нуде различити забавни и едукативни садржаји.

Малишани овде уживају у јахању, вожњи зип лајном, жичаром и возићем, скијању, санкању, грудвању…

Ову висораван одликују шуме, простране ливаде препуне лековитог биља и пешачке стазе. Препустити се пешачким стазама је можда и најбољи начин да осетите дух планине Маљен. Има их пет – Голубац, Паљба, Љути крш, Велика плећа и Црни врх.

До најпознатијег, Црног врха се долази кроз шуму борова. Налази се на 1.096 метара надморске висине и по висини је други врх на Маљену.

Са њега се пружа поглед на Сувобор, Каблар, Овчар, Зајчица и Субјел, а кад је ведро у даљини се виде Голија, Копаоник, Златибор, Тара и Звијезда. На крајњем западу виде се све остале ваљевске планине – Повлен, Маглеш, Јабланик и Медведник и испод њих Дреновачки кик, Букови и остала побрђа. Овде можете осетити мирис траве, чути жубор воде и цвркут птица.

Наићи ћете и на бројне реке, као што су Козлица, Манастирица, Бела и Црна Каменица…
Поред река и потока предео обилује и многим изворима. На пример извор Жујан је необичан јер се не налази, као већина извора испод стене већ у пространој мочварној ливади.

Црква Светог Пантелејмона

Дивчибаре има богато културно наслеђе које се огледа у бројним знаменитостима. Окружена дрвеним мостићем и потоком, у центру смештена је црква Светог Пантелејмона.

Црква Светог Пантелејмона
Foto: Flickr

Идеја о изградњи цркве на Дивчибарама јавила се још 1930. године, од стране чланова здравственог друштва Дивчибаре. Десет година касније, изградња скоро да је почела, али уласком Краљевине Југославије у Други светски рат радови су обустављени. Настављени су 65 година касније, а коначно је освештена 2001. године. Готово да нема госта који је не посети.

Легенда о настанку имена

Име се везује за реку Црну Каменицу која протиче кроз центар данашње туристичке насеобине. Према народном веровању, некада се у набујалој реци, после летњег пљуска, утопила млада чобаница. У спомен на тај догађај, планинској висоравни дат је стари словенски назив Дивчибаре, што значи „девојачке баре“. Сам назив помиње се још 1476. у турском попису Смедеревског санџака.

Оаза мира и нетекнуте природе на планини Маљен из сезоне у сезону осваја срца посетилица, што је чини једном од најпопуларнијих дестинација за одмор.

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.