Почетна » Наша Србија » Кањон Тијесно: Уживање у лежаљкама 200 метара изнад реке

Несвакидашње искуство

Кањон Тијесно: Уживање у лежаљкама 200 метара изнад реке

Кањон реке Врбас надомак Бањалуке, познат под именом Тијесно, сам по себи је права природна оаза и мамац за авантуристе. Хладна, зелена река пробија оштро камење правећи један од најлепших кањона у региону.

Због свега што нуди, река Врбас у кањону рај је за рафтинг, кајак и кану. Ипак, по једној ствари кањон Тијесно је специфичан у свету, а о томе је писала чак и Национална географија.

Сваке године у септембру, авантуристи из целог света крећу пут Бањалуке како би уживали у кањону. Али не у реци, него 200 метара изнад. Да, добро сте прочитали – реч о лежању на специјалним лежаљкама на висини од 200 метара изнад кањона Врбаса.

Кањон Тијесно
ФОТО: Wahlhueter.net

Овај несвакидашњи догађај организује се у оквиру „Drill and chill festivala“.

Изнад 200 метара дубоког кањона гитара, песма, фотографисање у хемок лежаљкама које лаици називају шареним марамама.

“Хемок можемо назвати врећом за лежање, али је тестирана која је може да носи одређену тежину. Тако да то дефинитивно нису само шарене мараме“, објаснила је Тијана Карић.

Свака лежаљка је дуга око пет метара, а израђене су од специјалних материјала како би могле пружити максималну безбједност авантуристима. Одважни младићи и девојке уживају су у овој адреналинској, али опуштајућој забави четири сата.

Фестивал привлачи учеснике из више од 20 земаља света.

Кањон Тијесно

Кањон Тијесно налази се у непосредној близини Бањалуке, само 12 километара од центра града. На тој прелепој локацији пронаћи ћете феноменалан кањон кроз који протиче река Врбас, са чистом водом и још лепшом природом.

Највишим степеном ендемичности и реликтности одликују се станишта у пукотинама карбонатних стијена и сипара.

Кањон Тијесно
ФОТО: Кањон Тијесно

У овом још увијек чистом, нетакнутом чуду природе можете наћи јако пуно биљних и животињских врста.Река је на овом делу богата рибом, па вам ово место може бити и идеална кота за пецање.

И овај кањон спада у динарске геолошке феномене које одликују силикатне стијене, кречњаци, доломити, гипс и седра, што долину ријеке Врбас чини једном од једном од најбогатијих геолошких и хидролошких феномена на овом подручју Балкана. Целим својим током Врбас твори посебне клисуре, кањоне, кланце, литице. На његовом току ћете сусрести доста крашких врела, горских извори, планинских потока и речица, бројних букова, слапова и водопада, природна језерца и понеки извор термалне воде.

Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.