Почетна » Култура » Изложба гимназијалаца Србобрана у знаку вечног сећања на Јасеновац

Јасеновац је наш Велики петак и Велика субота

Изложба гимназијалаца Србобрана у знаку вечног сећања на Јасеновац

У крипти Цркве Светог Марка у Београду, отворена је дирљива изложба „Јасеновачке сузе“, која баца светло на трагичну историју највећег српског стратишта у Другом светском рату. Изложбу су организовали ученици Гимназије и стручне школе „Светозар Милетић“, који су се посветили истраживању и представљању историјске грађе везане за усташки логор Јасеновац. Посетиоци изложбе имали су прилику да виде бројне фотографије, новинске чланке, макете и сведочанства која су ученици прикупили током свог истраживања.

Логори на територији НДХ
Логори на територији НДХ

Изложба је отворена 8. јула у 19 часова уз пригодан програм. Ђакон Ненад Еркман, који је са ученицима радио на припреми експоната, поделио је своја размишљања о значају Јасеновца, наглашавајући да је ово место страдања постало светионик којем треба тежити, културу сећања која морамо неговати. Данас када покушавају многи да злоупотребе сам термин геноцид битни је да ми живи сведочимо о нашим мртвима, да мученичку крв и сузе не заборавимо и не дозволимо релативизације. Изложба је важна јел негујемо сећање на оно што јесмо, многострадални народ који је расејан рекао је ђакон Ненад за Компас.

Посетиоци изложбе
Посетиоци изложбе

Директорка школе, госпођа Шегуљев, изразила је понос због ангажовања ученика и њихове свести о значају историје. У програму отварања учествовао је и хор „Свети Василије Острошки“ из Сирига, солисткиња Биљана Јацић, а програм је модерирала Тамара Момчиловић, ученица србобранске Гимназије. Изложба је обогаћена и кратким документарним филмом који су снимили ученици, додатно приближавајући посетиоцима историјске чињенице и емоције везане за Јасеновац.

Макета Јасеновца
Макета Јасеновца

Отварању изложбе је присуствовао Његово Преосвештенство Епископ хвостански г. Алексеј, викар Његове Светости, архимандрит Нектарије (Ђурић), главни секретар Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве, архимандрит Василије (Костић), свештенство и ђаконство из више епархија СПЦ, као и бројни посетиоци.

Изложба је реализована у сарадњи са Музејем жртава геноцида, Спомен подручја Доња Градина, као и многих појединаца који су били укључени у пројекат и помогли да се ова изложба оствари.

Ово је прва оваква изложба у организацији ученика средње школе, Гимназије и Стручне школе „Светозар Милетић“ из Србобрана.

На изложби могу се видети бројне фотографије из страдалног периода, макете, панои, реплике оружја који је кориштен за злочине, као и скулптура под називом „Избрисана“ аутора Вука Љубисављевића, академског вајара. Изложба ће бити отворена за посетиоце до 17 јула.

„Јасеновачке сузе“ није само изложба; то је путовање кроз време које нас подсећа на тамне странице нељудскости и систематског сатирања нашега народа, али истовремено служи као подсетник на важност памћења и учења из историје. Ова изложба је пример како млади људи могу да утичу на свест друштва и дају свој допринос очувању националног идентитета и културе сећања. Једино онај народ који памти историју и учи из ње зна да му се она неће поновити.

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.