Почетна » Култура » Вредна заоставштина Оскара Давича у Шапцу

Вредна заоставштина

Вредна заоставштина Оскара Давича у Шапцу

Библиотека шабачка, добила је вредан поклон део заоставштине некадашњег суграђанина Оскара Давича, који је најлепшим речима описивао родни град.

Био је то град у којем сам осетио и прве радости и прве стихове, говорио је о Шапцу Оскар Давичо. Снагом талента, писао је о земљи чија сва лица зна, о Србији међу шљивама, о Хани, кћери тужнога трговца, док је његов пркосни и бунтовни дух проговорио у Вишњи за зидом.

„Врло је поштовао и ценио речи, знао је њихову вредност, чак је знао да каже ‘бесмртност целу да дам, за коначност једне речи’. Рођен у Шапцу, овде завршио основну школу и прве разреде гиманзије и много волео свој Шабац. Зна то и његова породица, односно његова кћерка Јана и супруга Бранка које су нам недавно поклониле веома драгоцен дар, бројне његове личне предмете, сто, столицу, бројне награде, чланске карте, признања“, наглашава Јелена Подгорац Јовановић, директорка Библиотеке шабачке.

Из стана породице Давичо, у Библиотеку шабачку преселила су се Оскарова налив-пера, сатови, луле. У Завичајном одељењу Библиотеке шабачке, још од пре 2000. године, налази се 48 писама које је Давичо упутио француском песнику Алену Боскеу, руском критичару Владимиру Огњеву, Добрици Ћосићу, Мирославу Крлежи, Ивану Лалићу, Јари Рибникар…, али и Едварду Кардељу и Јосипу Брозу. Овде се чува и 81 писмо које је Давичо примио од Добрице и Крлеже, Меше Селимовића, Антонија Исаковића, Данила Киша, Слободана Селенића, Звонимира Голоба и других писаца. Међу њима је и коресподенција са сликарима Милићем од Мачве и Миланом Коњовићем, кардилогом Исидором Папом, политичарима Латинком Перовић, Милошем Минићем, Цвијетином Мијатовићем.

„Аутографија, рукописи који су радјени на писаћој машини, на којима је он радио бројне интервенције руком. После свих тих интервенција, он је изнова и изнова прекуцавао рукописе, тако да постоји по неколико верзија јеног дела. Чувамо у Завичајном одељењу Библиотеке шабачке, такође врло драгоцено из заоставштине Оскара Давича су његова писма, односно његова преписка са савременицима“, додаје директорка Библиотеке шабачке.

У плану је да се у Библиотеци шабачкој отвори „Соба великана“, који су живели у граду на обали Саве. Посебно место у њој имаће и лични предмети Оскара Давича, троструког лауреата НИН-ове награде.

Извор: РТС, Политика

Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.