Почетна » Наука » Истраживачи се надају да ће опоравити најстарије познате људске вирусе

Истраживачи се надају да ће опоравити најстарије познате људске вирусе

Најстарије познате људске вирусе открили су у скелетима неандерталаца, који датирају пре око 50.000 година, бразилски истраживачи са Универзитета у Сао Паулу. Они верују да ће ускоро моћи да опораве ове вирусе.

У новој студији објављеној као препринт на веб страници „биоРкив”, научници са бразилског Федералног универзитета у Сао Паулу анализирали су ДНК два сета скелетних остатака неандерталаца који су пронађени у пећини Чагирскаја у јужном Алтају.

Најстарији људски вируси

Истраживачи су открили генетске секвенце три уобичајена вируса: аденовируса, херпесвируса и папилома вируса.

То их чини најстаријим људским вирусима икада откривеним. Раније су се сматрали вирусима пронађеним у остацима Хомо сапиенса, старих 31.600 година, преноси руски сајт „TechInsider“.

Неандерталци су можда били заражени истим вирусима који инфицирају модерне људе, кажу научници. На пример, инфекција аденовирусом подсећа на прехладу. Изазива зачепљеност носа, коњуктивитис, упалу плућа и може изазвати акутни гастроентеритис. Херпес вируси, укључујући Epstein-Barr вирус, могу изазвати мононуклеозу и мултиплу склерозу. Хумани папилома вируси, обично сексуално преносиви, повезани су са раком грлића материце.

Упоредба вируса

Научници су упоредили секвенце древних вируса са секвенцама савремених вируса како би избегли грешке и забуну. Резултати показују да древни вируси нису дошли од предатора који су се хранили неандерталцима, нити од савремених људи који су можда случајно контаминирали остатке.

Истраживачи спекулишу да су неандерталци можда били подложнији овим вирусима и да су њихове симптоме теже подносили. Према научницима, то не значи да су вируси изазвали изумирање неандерталаца, али су могли да одиграју улогу.

Тим се сада нада да ће ове вирусе опоравити у лабораторији како би их упоредио са савременим панданима.

Извор: Политика

Превод и припрема: Редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.