Почетна » Наша Србија » Зимске чаролије – лепоте Србије под снегом

Туризам у Србији

Зимске чаролије – лепоте Србије под снегом

Са првим хладним данима и уласком у децембар, почињемо да правимо планове за зимовање. Србија као земља богата природоним лепотама, увек је први избор. У зависности од афнитета, свако може пронаћи за себе баш оно што жели. Од врло активног одмора за љубитеље зимских спортова, до оног мирног и ушушканог уз књигу и камин.

Да ли отићи на планину на којој смо већ били неколико пута, или истражити нешто ново? Након одабира жељене дестинације, смештаја, припреме за пут не трају дуго, а напуштање градова и одлазак у природу, представља посебну еуфорију.

С обзиром на зимску сезону и дугог ишчекивања првог снега, планине су најчешћи избор. Богата туристичка понуда Копаоника, Златибора, Таре, Дивчибара, Старе планине, сваке године окупља велики број како домаћих тако и страних туриста.

Уколико сте велики љубитељ скијања, Сребрна планина, како се још Копаоник назива, је за вас прави избор. Од краја новембра када почиње снег па све до маја, у понуди је велики број активности. У самом центру заштићене зоне, националном парку, смештен је навећи ски центар у Србији. Најсавременије опремљена скијалишта, са више од 60 километара уређених скијашких стаза, прилагођене су како почетницима тако и искусним скијашима. Шетњом до највишег врха, Панчићевог врха који се налази на 2017 метара надморске висине, стиже се до маузолеја чувеног српског ботаничара, Јосифа Панчића. Али скијање није једино што овај центар нуди. Тенис, фудбал, хокеј на леду само су неке од активности у којима се може уживати. Активни од свитања до мрака, време је за велики избор хране и уживање у богатом ноћном проводу.

Уколико желите да проведете одмор на планини која се делом налази у Србији, а делом у Бугарској, посетите Стару планину. Од подножја у коме је ушушкано Завојско језеро, до „Миџора“ највишег врха, сматра се најчистијим и најбогатијим делом југоисточне Србије. Богата рекама, клисурама, кањонима и водопадима, чува и око 1.200 врста биљака, од којих су многе заштићене. Планинарење је омиљена активност туриста, који се баш због њених природних лепота одлучују управо њу да посете. На врху „Бабин зуб“ смештен је и скијашки центар. Незаборавна је вожња ски лифтом „Сунчана долина“ и жичаром „Коњарник“, а посебно осмишљен за најмлађе је „Маркова ливада“ ски вртић са покретном траком. Скијашима је на располагању и више од тринаест километара уређених стаза за скијање.

Планина која је начешћи избор српских туриста, Златибор, отвара своју зимску сезону са првим снегом. Од богатих природних лепота, туристичких атракција, разноврсне понуде домаће кухиње и врло активног ноћног живота, нуди организоване туристичке обиласке околине саме планине. Домаћин свих генерација, за свакога има по нешто. Уколико желите да уживате на свежем планинском ваздуху, шетња дуга 2,3 километара, од „Краљевих конака“ до споменика на „Шуматном брду“ је за вас. Вожња „Голд“ гондолом, најдужом панорамском гондолом на свету, представља прави догађај. У понуди је и обилазак Гостиљских водопада, Стопића пећине, али и околних златиборских језера. За скијаше, на само девет километара од центра, налази се ски центар „Торник“, која прима око 5.400 скијаша на сат. Опремљена модерном жичаром, скијаши могу да се спуштају „Чиготом“, „Торником“, „Рибницом“ и „Змајевцем“, стазама различитих успона и тежина. Посебно организоване школице и вртићи скијања, као и велико клизалиште, уређене су за најмађе. Разне манифестације на Тргу, концерти, кувано вино, чај и топла чоколада резервисани су за вечерње часове и добру забаву свих посетилаца.

На свега четрдесетак километара од планине необичних борова, налази се природна лепотица, Тара. Аутентична и очувана један је од националних паркова Србије. Зима у нетакнутој природи, пружа бројне погодности поштоваоцима оваквих дестинација. Посебно је актуелно планинарење, у којима уживају они најискуснијих и са много кондиције. Шетња кроз више од 20 обележених стаза, уз пратњу водича, чини доживљај јединственим. Косе кућице на Митровцу на Тари, видиковц на Бањској стени са кога се поглед пружа на кањон Дрине, језера Перућца и Заовина, само су део богатства ове планине. Поред свих лепота и дивље природе, посетиоци уживају и у спортовима на снегу – скијању, санкању, али и сплитборду.

Foto: Flickr
Дивчибаре

Све популарнија дестинација, удаљена је 100 километара од престонице, Дивчибари. Оаза природе на планини Маљен, представља прави рај за породице са децом. Чист ваздух и разни едукативни, спортски и забавни садржаји, прави су рај за малишане. Вожња возићем, организовано санкање, грудвање, али и први часови скијања, део су богате понуде. Посебно актуени за обилазак су врхови и видиковци ове планине. Са првим наговештајем сунчаног дана, крените обележеним пешачким стазама кроз борову шуму до Црног врха са кога се пружа предиван поглед на Сувобор, Овчар и каблар. Уколико сте физички у доброј форми, незаобилазан је и обилазак водопада Скакало.

Зимовање на српским планинама је прави одмор за душу. Чист ваздух, природне лепоте, гостопримство домаћина, из године у годину привлачи све већи број туриста. И колико год нам се чинило да смо их већ упознали, са сваким новим доласког откривамо нешто ново.

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.