Почетна » Слободна зона » Зашто птице формирају облик клина када лете

Зашто птице формирају облик клина када лете

Дуги низ година људи су се питали зашто се птице постројавају у облику клина када лете. Ово је заиста невероватан феномен, јер је природа смислила идеалан начин који омогућава птицама да путују огромне удаљености, не скрећући са свог курса.

Свака птица која лепрша пружа подизање птици одмах иза ње. Тако, захваљујући облику клина, цело јато повећава брзину лета за најмање 71%, у поређењу са брзином коју би свака птица могла појединачно да развије. Овакав начин летења значајно смањује оптерећење птица, па могу да лете на велике удаљености.

На челу клина је вођа, најјача и најотпорнија птица. Махање њених крила ствара јаке ваздушне струје, пружајући додатни проток ваздуха онима који лете иза. Друга веза олакшава рад трећег, и тако даље. Најстарије и најслабије птице увек лете на крају клина јер постоји минималан отпор ваздуха. Птице које лете иза буквално лебде на ваздушним таласима које стварају оне птице које лете испред. Такође је невероватно да птице које лете у клину могу развити брзину од 80 км/х и одржавати је током целог лета.

Вођа јата, по правилу, увек постаје стара, али још увек јака птица, која је много пута летела и која тачно зна пут. У клину би требало да буде неколико таквих птица, и све лете на челу. Чим се вођа умори, повлачи се и лети до краја клина да се одмори, а други вођа заузима његово место на челу клина и тако се смењују током целог пута.

Занимљиво је да крик који чујемо из клина који лети на небу испуштају само птице које лете иза. На тај начин подржавају птице које лете напред и подстичу их да не успоравају. Чим једна птица испадне из општег јата и покуша да лети сама, одмах осети тежину и отпор. Стога се врло брзо свака птица враћа на клин.

Птице које лете у облику клина показују невероватну способност природне адаптације и сарадње. Оне користе ваздушне струје које стварају њихове сапутнице да повећају брзину и ефикасност лета. Оне такође имају добро развијен систем ротације вођства и подршке, који им омогућава да преживе дугачке и напорне путовања. Птице које лете у клину су пример како животињски свет може да нас научи важним лекцијама о тимском раду и солидарности.

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.