Почетна » Издвојено » Владимир Ђукановић — Млади људи подижу наше друштво

Владимир Ђукановић је инвеститор, предузетник и писац

Владимир Ђукановић — Млади људи подижу наше друштво

Филозоф са Вол Стрита, предузетник, инвеститор и писац, Владимир Ђукановић, био је наш гост у новој емисији подкаста Компас.

Тешка времена која су задесила 90-тих наше поднебље, натерала су младог дечка из Београда да промени свој живот из корена. Иако му је отац (који је иначе био професор физичког) саветовао да остане у земљи и да ће се времена да се промене након свих недаћа, Владимир се одважио на оде на студије философије и економије у Сједињене Америчке Државе.

Добио је стипендију и био примљен на Универзитет „DePauw“ у Индијани, међутим, после неког времена на студијама је видео да као филозоф неће много постићи у животу, те да једном Билу Гејтсу или Ворену Бафету нису потребни филозофи који ће им бити десна рука како је он замишљао, него да мора да се упусти у учење конкретних вештина које су примењиве на тржишту рада.

Пут га је одвео на „Вол Стрит“

Голобради младић слетео је у легло стршљенова. Никако другачије не можемо описати оно што се дешава на Менхетну и чувеном „Вол Стриту“. Хиљаде бескрупулозних мешетара лове своје прилике из секунде у секунд, како би купили најбоље акције на берзи и осигурали себи и гигантским компанијама за које раде огроман профит. Грешке у овом послу, скупо се плаћају. То је брзо схватио и младић са Београдских улица.

Foto: Pirotske Vesti

Међутим, брзо се уклопио у цео систем јер је схватио да је енормно брза адаптација једино што му преостаје како би опстао у овом свету. Компанија за коју је радио се зове „JP Morgan“, а рад тамо описује као способност да размишљаш у правом смеру и муњевитом брзином, док је спавање људи који обављају овај посао кратко и ефикасно.

Након успешне каријере на Вол Стриту, одлучио је да се пресели у Лондон и са неколико колега са посла оснује „хеџ фонд.“ Неколико година касније се вратио у своју Србију и родни Београд као инвеститор у више индустрија, поготово у рад и идеје младих људи за које сматра да својим радом и залагањем подижу наше друштво.

Труди се да кроз едукације, књиге и предавања пренесе своје искуство и знање млађим нараштајима зељним раста и напретка.

„Без длаке на језику“

Од када је присутан у медијском свету, Ђукановић је својим ставовима које износи „без длаке на језику“ постао омражен код једног дела публике, док други део публике упија сваку Владимирову изговорену реч.

Foto: Mondo

Велики је противник комунистичке идеологије, за коју сматра да је уназадила наше друштво у њеном индустријском, eтичком и моралном просперитету. Такође, неко је ко често помиње реч „држава“ и сматра да од државе ништа добро не може да потекне. Државни послови за њега су бесмислица која „убија“ човеков раст и развој, зато се толико и залаже са популаризацију предузетништва у нашем друштву.

Када смо већ код државе, није тајна да му је тадашњи премијер Србије, др Зоран Ђинђић, понудио место у свом тиму експерата који су требали ово државу и друштво да изведу на праве стазе.

Аутор је књиге „Блистање“

Од када је у „пензији“ како он каже, бави се писањем на теме инвестирања, политичке философије, а има и свој блог „Фејсбучење“ где објављује своје чланке. Аутор је књиге „Блистање“ која је резултат његовог дугогодишњег искуства и истраживања на тему развоја вештачке интелигенције у конктексту друштвених тема.

Foto: Pirotske Vesti / Stela

Ускоро излази нова Владимирова књига о инвестицијама, где једноставним језиком прилагођеним читаоцу жели да едукује наше друштво о пасивном инвестирању, куповини акција и деоница на берзи, о томе како се рачуна сложена камата итд. Сматра да су ове ствари од фундаменталног значаја за финансијску писменост сваке јединке.

Истиче важност породице на свом животном путу, говорећи да је она нуклеус свега.

Верујемо да ћете уживати у емисији и много тога научити од нашег госта.

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.