Почетна » Компас » Дуле Савић — У Лондону је стварно био мук

Дуле Савић — У Лондону је стварно био мук

Душан Дуле Савић је прослављени југословенски и српски фудбалер и легенда Црвене Звезде. Његову богату каријеру је обележио гол против Арсенала у четвртфиналу Купа Европских шампиона у Лондону, на стадиону Хајбери, 6.12. 1978. године. Црвена Звезда је те године играла финале тог такмичења, али је поражена.

Прослављени левоноги голгетер је пореклом са Уба, а своју каријеру је почео у Јединству. Са непуних осамнаест година потписује за Црвену Звезду где ће провести најлепших девет година своје каријере. За Црвену Звезду је одиграо 202 утакмице и постигао 123 године.

1982. године одлази у шпански клуб Спортинг из Хихона, затим прелази у Француску, где је играо за Лил и Кан. За репрезентацију Југославије је одиграо 12 утакмица и постигао 4 гола.

Foto: Euronews.rs

Миљеник навијача Црвене Звезде

Дуле Савић је миљеник навијача Црвене Звезде и један од првих играча чије је име клицала не само Северна трибина, него цела Маракана. Један од његових ментора и главних животних узора је Драган Џајић и то често истиче када год му се укаже прилика.

Млађим генерацијама је име Дулета Савића познато и због, сада већ култног филма „Муње“, где у легендарној сцени са Небојшом Глоговцем, Зораном Цвијановићем, Мајом Манџуком и Борисом Миливојевићем глуми самог себе.

Прљави Инспектор Блажа и његова група „Кљунови“, посветили су једну песму легенди Црвене Звезде.

Фото: ИН4С

Приватан живот

Срећно је ожењен ТВ-новинарком Марином Рајевић Савић, ауторком емисије „Док анђели спавају“. Из брака са Марином има два сина, Уроша и Вујадина. Вујадин је такође кренуо очевим стопама, био је фудбалер Црвене Звезде, а сада је у стручном штабу тима из Љутице Богдана.

Дуле Савић не крије да је патриота и православац и сматра да је то велика част, али са собом носи велик терет и одговорност.

У разговору са Дулетом смо се дотакли теме фудбала и колико се најважнија споредна ствар на свету променила од његовог времена па до данас, тога како млади данас доживљавају фудбал, његовог пута од Уба до Црвене Звезде, гола на Хајберију који је утишао навијаче Арсенала, сцене из филма Муње, документарног филма „А у Лондону Мук“ и књиге „Дуле Савић чија је промоција 15. априла у Руском Дому. Такође смо се дотакли тога колико је важна породица у његовом животу.

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.