Почетна » Наука » Утицај компјутера на очни вид

Утицај компјутера на очни вид

Рачунар може бити штетан за здравље, посебно за очи и вид. Дуготрајно гледање у екран може изазвати сувоћу, црвенило, свраб, замор и главобољу. Ово се дешава зато што се при гледању у екран смањује учесталост трептања, што је неопходно за влажење и чишћење очију. Такође, екран испушта плаво светло које може оштетити мрежњачу и утицати на квалитет сна.

Рачунари и други дигитални уређаји могу утицати на наше очи и здравље, али важно је напоменути да они неће стално оштетити ваш вид, ако водите рачуна. Дуготрајно гледање у екран може довести до симптома као што су суве очи, замућен вид, главобоља и умор очију. Ово се често назива дигитални напор очију.

Постоји неколико начина да се заштитите од ових симптома. Прва ствар коју треба урадити је да се уверите да је ваш рачунар правилно позициониран. Екран би требао бити 15 цм испод нивоа очију, што значи да би требало да гледате на доле на екран под углом од 15 до 20 степени. Ово осигурава да је већи део вашег очног јабучица покривен капком, што помаже у влажењу очију.

Такође, важно је често трептати. Када се концентришемо на екран, трептање се смањује, што може довести до сувих очију. Стога, направите свесни напор да трепћете сваких пет секунди или тако нешто.

Осветљење екрана такође игра важну улогу. Екран би требао бити најсветлији објекат у просторији, али не би требао бити на најсветлијем подешавању у тамној просторији3. Покушајте да прилагодите осветљење екрана тако да одговара нивоу светлости околине.

Требало би да користимо удобну столицу која нам омогућава да опустимо руке и подлактице. Осветљење у просторији где радимо треба да буде прилагођено нашим потребама, тако да избегнемо одсјај на екрану и превелику разлику између светлости и таме.

Коначно, важно је да правите редовне паузе. Сваких 20 минута, одморите очи гледајући у објекат који је  далеко, најмање 20 секунди. Ово вашим очима даје шансу да се ресетују и обнове. Ова вежба помаже да опустимо мишиће очију и спречимо замор. Друга вежба јесте да гледамо у нешто што је близу и нешто што је далеко, тако да подстичемо промену фокуса очију. Водите рачуна о добром осветљењу, удобној столици и правилном положају тела док радите на рачунару. На крају радног дана можете да се опустите тако што ћете се бавити неким хобијем, читати књигу, гледати филм или серију. Ово су само неки од начина како можете да одморите од рада на рачунару и да чувате своје здравље.

С обзиром на све ово, коришћење рачунара и других дигиталних уређаја не мора бити штетно за ваше очи или здравље, ако примените ове превентивне мере.

 

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.