Почетна » Култура » У Старој цркви у Сарајеву служен помен Моми Капору

У Старој цркви у Сарајеву служен помен Моми Капору

Стара црква у Сарајеву заузимала је посебно место у животу и дјелима Моме Капора, који је много писао и о тој светињи на Башчаршији, те о почетку рата који је за њу везан, изјавила је данас Капорова супруга Љиљана.
– Овај помен данас, литургија и ова деца која су била овде, то испуњава свакога. Момо би сигурно рекао „живеће овај народ” – изјавила је Љиљана новинарима у Сарајеву где је у Старој цркви, у којој је крштен, служено молитвено сећање за Капора и његове родитеље.

Она је нагласила да се данас навршило 14 година од Момине смрти, те да је прошло више од 40 година од када није био у Сарајеву.
Парастос је служен у оквиру манифестације “Момо Капор: Чувар адресе”, у организацији Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву, а глумица Народног позоришта из Београда Вјера Мујовић изразила је задовољство што је покренута манифестација посвећена Моми Капору.

– На синоћној академији смо се из различитих углова сетили његовог духа, величине, књижевног и сликарског опуса – напоменула је Мујовићева.

Мујовићева је оцијенила да је Капор као нека ренесансна личност која зна све, те напоменула да је као такав успио да ослика српски менталитет, душу, дух, карактер.

– Постоје паметни писци који не заживе у народу, који остану у оквирима књижевности, филологије, филозофије. Међутим, Момо је својом величином ушао у народ и онда је то заувек – нагласила је Мујовићева.

Декан Филозофског факултета у Источном Сарајеву Владан Бартула подсјетио је да је Капор преминуо 3. марта 2010. године, а рођен је и крштен у том граду, гдје у црквеним књигама постоји његова крштеница и подаци о његовим родитељима – оцу Гојку и мајци Бојани.

– Имали смо прилику да се молитвама сјетимо тих људи и да их поменемо – напоменуо је Бартула.

Он је подсјетио да је Капор у својим романима о Сарајеву писао о својим доласцима у Стару цркву, те сјећањима како га је тетка овдје доводила.

– Те своје утиске носио је цијели живот са собом и преточио у роман, те у ‘Хроници изгубљеног града’ практично описао и Стару цркву и те своје доласке и све оно што му је Стара црква значила – истакао је Бартула.

Литургији и парастосу присуствовали су гости из Србије, Републике Српске, Италије, Грчке.

Извор: Глас Српске

Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.