Почетна » Друштво » У Србији годишње оболи 1.100 жена од рака грлића материце

У Србији годишње оболи 1.100 жена од рака грлића материце

Према подацима регистра за рак, Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”, у Србији се сваке године у просеку региструје 1.100 новооболелих жена од рака грлића материце, а живот изгуби 447 жена, речено је данас на конференцији где је поручено да су редовни прегледи кључ како би се болест на време открила и успешно излечила.

Европска недеља превенције рака грлића материце обележава се ове године од данас (22.јануара) до 28. јануара, а директорка Института „Др Милан Јовановић Батут” Верица Јовановић указала је да у Србији сваког дана три жене оболе од рака грлића материце, а да свакога дана једна жена изгуби живот и нагласила да су примарна и секундарна превенција важне у борби против те болести.

Рак грлића материце

Рак грлића материце је препознат као озбиљан јавноздравствени изазов у Србији. У периоду од 2007. до 2021. године број оболелих жена од рака грлића материце у Србији се није битније променио и у структури оболевања од свих малигних тумора код жена налази се на четвртом месту.

Упркос чињеници да свака жена старија од 15 година једанпут годишње може да обави превентивни гинеколошки преглед, у 2022. години у Србији је само седам од 100 жена искористило ово право.

У истом временском периоду број умрлих жена смањио се 18,9% односно готово за петину, што ову малигну локализацију сврстава као пету најчешћу врсту рака од које умиру жене у Србији. Разлози могу бити у информисаности жена, правовременим одласцима на преглед и чињеници да ако се рак открије на време може се применити адекватна терапија, пише на сајту Батута.

Foto: Shutterstock

ХПВ вакцинација је превенција

„Задатак свих нас је да поред примарне превенције која подразумева ХПВ вакцинацију промовишемо и приближимо значај ове вакцинације родитељима. Да знамо да се као препоручена вакцинација за време систематских прегледа када се прима вакцинација против дифтерије и тетануса у завршном разреду основних школа може примити управо и ХПВ вакцина”, рекла је Јовановић, преноси Танјуг.

Јовановић је истакла да је вакцинацијом протов ХПВ вируса од јуна 2022. године до данас вакцинисано 31.309 деце, од чега 77 одсто девојчица, али да треба радити на промовисању вакцинације и код дечака, јер је безбедна и спречава пренос те инфекције и код једног и код другог пола.

Она је истакла да је обавеза и Канцеларије за скрининг Института за јавно здравље Србије, Републичког фонда за здравствено осигурање и Министарства здравља да се организација пружања здравствене заштите у области скрининга модификује и да се што више приближи женама које треба да обаве свој превентивни преглед.

У преко (90%) случајева ХПВ вакцина спречава настанак рака грлића материце, а истраживања показују и високу ефикасност (преко 90%) у заштити од добијања гениталних брадавица, као и других карцинома (карцином усне дупље и ждрела и карцином завршног дела дебелог црева).

Секундарна превенција је рано откривање рака грлића материце коришћењем једноставног и неинвазивног Папаниколау теста (ПАП тест), а ради утврђивања премалигних или малигних промена у ћелијама грлића материце. Организовани скрининг подразумева гинеколошки преглед на сваке три године по позиву лекара за жене узраста од 25. до 64. године применом ПАП теста.

Foto: Milica Salaski / Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut

Право на превентивни преглед једном годишње

„Право на превентивни преглед има свака жена једном годишње, моја основна порука је да га искористите, идите у домове здравља и обавите преглед. Интензивираћемо позиве за организовани скрининг рака грлића материце. Радићемо на укључивању што већег броја општина на територији Србије и обезбедити начин да се дође на превентивни преглед без чекања”, рекла је Јовановић.

Из Републичког фонда за здравствено осигурање (РФЗО) Весна Вуковић Којовић подсетила је да је од јуна 2022. године по први пут обезбеђена вакцина за девојчице и дечаке од 9 до 19 година, на терет средстава обавезног здравственог осигурања.

„Бројеви које имамо указују на пораст повећања броја вакцинисане деце постоји. Утрошене су око 64.000 дозе ове вакцине, а РФЗО је до овог тренутка већ обезбедио око 97.000 доза, што значи да увек има та тзв. златна резерва која је потребна када говоримо о имунизацији и за то је издвојено око 10,7 милиона евра”, рекла је Вуковић Којовић.

Додала је да је циљ РФЗО да се што више омасови поступак имунизације деце.

Из Сектора за јавно здравље Министарства здравља Славица Јефтић рекла је да ће све активности у циљу превенције рака грлића материце, а које је ресорно министарство до сада предузимало, бити настављене и додала да подржавају програм скрининга и програм превенције.

„Сви заједно треба да радимо пре свега на јавно-здравственом просвећивању наших жена, а након тога и да организационо подржимо све започете активности”, рекла је она.

У знак подршке током Европске недеље превенције рака грлића материце, а са циљем подизања свести о превентивним прегледима, тиркизно-зеленом бојом која је заштитни знак кампање биће осветљен Авалски торањ.

 

Извор: Политика, Telegraf.rs.

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.