Почетна » Геоаналитика » Трамп: Бацамо бомбе широм Блиског истока, а министар одбране нам у болници

Трамп: Бацамо бомбе широм Блиског истока, а министар одбране нам у болници

Бивши амерички председник Доналд Трамп критиковао је данас војну политику своје земље на Блиском истоку, тврдећи да САД „беспотребно бомбардују“ регион, док је министар одбране Лојд Остин „недоступан“ у болници. Трамп је у свом саопштењу за медије напао „исту екипу“ која је „капитулирала“ у Авганистану и оставила хаос на јужној граници САД. Он је такође означио Џоа Бајдена као „најлошијег предсјдника“ у историји САД.

Потрпарол Пентагона Патрик Рајдер раније данас је рекао да САД не планирају да шаљу додатне снаге у регион након што су америчке и британске војске извеле ударе на јеменске побуњенике Хуте. Он је навео да је министар одбране САД Лојд Остин, који је 1. јануара хоспитализован због инфекције, „активно ангажован у надгледању и руковођењу овим ударима“.

Трампова изјава долази након што су САД и Велика Британија извршиле ваздушне ударе на мете Хута у Јемену, у одговор на њихове нападе на суседне земље. Пентагон је рекао да је Остин, који се опоравља од операције рака простате, „активно учествовао“ у одлучивању о овим акцијама. Министар одбране је хоспитализован 1. јануара због инфекције, али је наставио да ради преко свог лаптопа. Он се није обратио јавности нити Конгресу о свом здравственом стању.

Хути су рекли да су петорица њихових бораца погинула, а шесторица рањена у америчко-британским нападима. Ова група, која контролише велики дио Јемена, подржана је од Ирана и сукобила се са међународно признатом владом Јемена и коалицијом коју предводи Саудијска Арабија. Јеменска криза траје већ шест година и изазвала је хуманитарну катастрофу.

Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.